Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2013. 21:23:00
SKRIVENI DETALJI

Većina žena ima savršene dimenzije lica

Omjeri igraju vrlo bitnu ulogu u muškoj percepciji privlačnosti ženskog lica, a većina žena zaista ima savršeno lice

Većina je žena zapravo savršena
Većina je žena zapravo savršena (Deviantart)

Znanstvenici tvrde da ljepota ženskog lica može biti izmjerena i to prilično jednostavno jer se radi o razmaku između očiju i njihovoj udaljenosti od ustiju. Ono što bi moglo biti najzanimljivije u ovom otkriću je to da većina žena spada u kategoriju onih koje posjeduju savršene dimenzije lica.

Ovo je samo još jedno od brojnih istraživanja koja su nedavno pokazala da se muškarcima 'obične' žene u stvari sviđaju puno više od onih s pretjerano egzotičnim oblinama, dugim nogama ili mršavom manekenskom građom.

Znanstvenici su do ovog otkrića došli malom prijevarom jer su od ispitanika tražili da među fotografijama ženskih lica ocijene najprivlačnije, a na svim fotografijama je bilo isto lice kojem su proporcije bile promijenjene, javlja BBC.

Muškarci su u velikoj mjeri kao najprivlačnije izabrali lice na kojem udaljenost između zjenica iznosi 46 posto ukupne širine lica (od uha do uha). Drugi važan omjer je udaljenost između očiju i ustiju koja, u savršenom slučaju, iznosi točno jednu trećinu udaljenosti između čela i brade.

Ako se pitate kako to otprilike izgleda istraživači kažu da pogledate slike Jessice Albe, a posebno one Shanie Twain kod koje su te proporcije savršeno pogođene.

No, da bi otkrili savršenstvo ne morate gledati u 'zvijezde' jer je ono, tvrde znanstvenici, prisutno na licima većine žena ali problem je u tome što ga muškarci često ne znaju vidjeti.

"Znamo da određeni detalji lica, poput punijih usana ili velikih očiju, ženu čine privlačnijom muškarcima no, ovo istraživanje pokazuje da struktura lica uvelike utječe na mušku percepciju ženske ljepote", kaže profesor Kang Lee sa sveučilišta u Torontu gdje je istraživanje provedeno.

Iako još nije poznato kakva je interakcija između percepcije ovih omjera i drugih detalja koji određuju privlačnost, žene bi svakako trebale obratiti pažnju na pravilno isticanje proporcija lica. Već i sama promjena frizure može napraviti veliku razliku jer mijenja vidljivu strukturu lica.

"I vrlo privlačna žena može izgledati neugledno i ne biti zamijećena jer svojim izgledom skriva ili iskrivljuje savršene crte lica. Kod omjera su bitni detalji pa tako već i frizura može odigrati ključnu ulogu u onome što muške oči vide na ženskom licu", zaključio je profesor Lee.

19.01.2013. 21:23:00
http://metro-portal.hr/vecina-zena-ima-savrsene-dimenzije-lica/28907/