Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 17:55:07
DARKO MILINOVIĆ

Većina sklopljenih polica istječe tek početkom iduće godine

Dopunsko zdravstveno osiguranje vrijedit će do isteka police koje se sklapa na godinu dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
To znači da će većina sklopljenih isteći početkom iduće godine, pojasnio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Upitan hoće li zainteresirani građani, pošto im je uplata dopunskog osiguranja ukinuta kao porezna olakšica, moći raskinuti policu prije isteka godine dana, ministar je odgovorio da to trebaju pravovremeno najaviti jer je otkazni rok za policu tri mjeseca.

Milinović je izjavio da mu Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućuje najavljeno objedinjavanje zagrebačkih bolnica bez obzira na njihovo vlasništvo, odnosno na činjenicu da je osam od 16 bolnica u vlasništvu Grada Zagreba.

"99 posto bolnica financira država i ako Grad Zagreb može preuzeti financiranje bolnica u svom vlasništvu neka to učini", izjavio je Milinović. Ističe kako je prema zakonu donošenje mreže zdravstvenih ustanova u isključivoj nadležnosti ministra zdravstva koji o tome traži mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstva i strukovnih medicinskih komora, koje nije obvezujuće.

Iz Gradskog poglavarstva danas je o temi spajanja zagrebačkih bolnica stiglo kratko priopćenje pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimira Šostara. U njemu se kaže da je svaka promjena koja vodi većoj efikasnosti, racionalizaciji i kvalitetnijoj usluzi dobrodošla te da će se o konkretnom slučaju izjasniti kada dobiju službeni dokument i analiziraju ga.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem izjavio je da je za grad nadležan gradonačelnik, ali da načelno prema Zakonu o ustanovama, o spajanju ustanova u vlasništvu grada i bilo kakvih promjenama u statutu gradskog vlasništva odlučuje gradska skupština. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 17:55:07
http://metro-portal.hr/vecina-sklopljenih-polica-istjece-tek-pocetkom-iduce-godine/38796/