Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2011. 12:56:00
ČISTO K'O SUZA

Većina plaža u Hrvatskoj ima more izvrsne kakvoće za kupanje

Čak 98% ispitanih plaža ima more izvrsne kvalitete, a niti jedna plaža nije dobila nezadovoljavajuću ocjenu

Više od 98% plaža u Hrvatskoj ima more izvrsne kakvoće, zaključak je Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, nakon provedenog ispitivanja, javlja Hina. Jednako je dobra i vijest o tome da niti jedna plaža u našoj zemlji nema more koje je ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 13. do 21. lipnja ove godine u kojem je obavljeno ispitivanje na 701 mjestu. Na 690 točaka (98,4 posto) more je bilo izvrsne kakvoće, na sedam dobre, a na četiri točke ocijenjeno je zadovoljavajućim za kupanje, navodi Ministarstvo i dodaje da granične vrijednosti propisane uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene ni na jednome mjestu te ni na jednome mjestu nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

Ispitivanje kakvoće mora na plažama u Republici Hrvatskoj provodi se u skladu s uredbom o kakvoći mora za kupanje, koja je prilagođena međunarodnim normama i pravnoj stečevini Europske unije, od sredine svibnja do kraja rujna svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž cijelog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija. Troškove ispitivanja podmiruju same županije koje su rezultate ispitivanja dužne objavljivati na svojim internetskim stranicama, navodi ministarstvo.

Kakvoću mora za kupanje smiju pratiti samo ovlaštene pravne osobe kojima su taj posao povjerile županije. Nakon obavijesti o onečišćenju mora, one su odmah dužne uzeti uzorak mora i dostaviti podatke inspekciji zaštite okoliša i mjerodavnom upravnom tijelu u županiji koje o onečišćenju i o tome koliko se očekuje da će ono trajati obavještava javnost.

24.06.2011. 12:56:00
http://metro-portal.hr/vecina-plaza-u-hrvatskoj-ima-more-izvrsne-kakvoce-za-kupanje/60507/