Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 19:01:00
MORH:

Većina ostataka srušenih MiG-ova pokupljena i dopremljena u Pleso

U proteklih osam dana na aktivnostima vezano uz nesreću vojnih zrakoplova dnevno je bilo uključeno prosječno više od stotinu osoba

Većina ostataka srušenih MiG-ova pokupljena i dopremljena u Pleso
Većina ostataka srušenih MiG-ova pokupljena i dopremljena u Pleso (Mario Pušić/CROPIX )

Po informacijama čelnika Povjerenstva za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih zrakoplova MiG-21 s mjesta njihova pada prikupljena je većina ostataka, dok se dalje traga za nekim manjim dijelovima pri čemu potragu otežava činjenica kako je riječ o minski sumnjivom terenu. Većina ostataka zrakoplova već je prevezena u 91. zrakoplovnu bazu Pleso, priopćilo je danas Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

MORH ističe kako Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih zrakoplova MiG-21 od svog formiranja odmah po nesreći 23. rujna 2010. i dalje radi maksimalnim kapacitetima, a na raspolaganju su im svi potrebni materijalni i tehnički i ljudski resursi Oružanih snaga Republike Hrvatske i MORH-a. Dodaje da je u proteklih osam dana na aktivnostima vezano uz tu nesreću dnevno bilo uključeno prosječno više od stotinu osoba.

>> Dva hrvatska MiG-a 21 srušila se kod Slunja tijekom vojne vježbe

MORH navodi da Povjerenstvo i dalje radi na prikupljanju svih informacija oko nesreće vojnih zrakoplova - kako dijelova zrakoplova s terena tako i ostalih materijalnih elemenata koji bi mogli pomoći u rasvjetljavanju te nesreće. Istodobno se obavljaju i razgovori sa svim osobama čija bi saznanja mogla doprinijeti radu Povjerenstva. MORH podsjeća da je Povjerenstvo u svom radu neovisno, a po prikupljanju i analiziranju svih elemenata nesreće donijeti će zaključke o padu zrakoplova.

"Pritom glavni vojni zrakoplovni istražitelj i čelnik povjerenstva bojnik Goran Strmečki podsjeća kako su inače istrage i analize zrakoplovnih nesreća složen posao, no izražava uvjerenje kako će istraga o ovoj nesreći ipak biti okončana u najkraćem mogućem roku",. stoji u priopćenju MORH-a. (hina/metro-portal)

01.10.2010. 19:01:00
http://metro-portal.hr/vecina-ostataka-srusenih-mig-ova-pokupljena-i-dopremljena-u-pleso/49074/