Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 09:02:26
PUBLIC OPINION

Većina Grka ne odobrava odluku vlade o pomoći od EU-a i MMF-a

Istraživanje je pokazalo i sve veći pritisak na vladu premijera Papandreua kojoj Grci sve manje vjeruju

(Getty Images)

Većina Grka ne odobrava odluku svoje vlade o traženju financijske pomoći od Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), pokazalo je prvo istraživanje javnog mišljenja provedeno nakon zahtjeva za aktiviranjem mjera pomoći.

Istraživanje je pokazalo i sve veći pritisak na vladu premijera Georgea Papandreua, u čiju sposobnost da riješi dužničku krizu koja prijeti solventnosti Grčke i potresa eurozonu, Grci imaju sve manje povjerenja.

Nakon višetjednog opiranja pomoći izvana, unatoč krizi u zemlji, Papandreu je u petak popustio pritisku tržišta, zatraživši od grčkih partnera u eurozoni i MMF-a da aktiviraju paket pomoći.

Od 1.400 ispitanika istraživanja, 60,9 posto je izjavilo kako je protiv takve vladine odluke. Istraživanje je za Mega TV provela tvrtka Greek Public Opinion.

Papandreu i dalje kao političar uživa visoku potporu Grka - 50,8 posto, što je samo malo manje u odnosu na istraživanje GPO-a iz ožujka kada je iznosila 52 posto. I popularnost njegove stranke PASOK neznatno je pala sa 31,8 posto u ožujku, kada je vlada uvela oštre mjere poput zamrzavanja mirovina, povećanja poreza i smanjenja plaća, na 30,6 posto. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 09:02:26
http://metro-portal.hr/vecina-grka-ne-odobrava-odluku-vlade-o-pomoci-od-eu-a-i-mmf-a/38743/