Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2011. 20:23:53
TEA PARTY

Većina Amerikanaca ne podržava radikalne ideje Tea Partyja

"Ja mislim da je ekstremni stav kada čujete kako vlada nema nikakvu ulogu u rastu našeg gospodarstva te da savezna vlada nema ulogu u izgradnji jake srednje klase", rekao je Obama

Fotografija vijesti

Iako je u svega nekoliko godina javnog djelovanja prikupio popriličan broj pristaša, konzervativni pokret „Tea Party" ipak nije uspio svojim radikalnim idejama uvjeriti većinu Amerikanaca u ispravnost svojih stavova, smatra Barack Obama, piše Hina.

"Mislim da je ideologija koju zastupa 'Tea Party' integralni dio američkog političkog krajolika. Uvijek smo u našem stanovništvu imali blok koji je protiv savezne vlade. To nije ništa novo", rekao je Obama za NBC News.

Demokrat Obama od siječnja ove godine je u kohabitaciji s republikanskom većinom u Predstavničkom domu Kongresa, među kojima je i više desetina kandidata s potporom pokreta Tea Party, koji su gurnuli republikance udesno i pridonijeli njihovoj pobjedi na kongresnim izborima u studenome 2010.

Mnogi od Obaminih vjerojatnih protivnika na sljedećim izborima 2012., također uživaju potporu pokreta Tea Party, uključujući i favorita za republikansku predsjedničku nominaciju, teksaškog guvernera Ricka Perryja, koji opetovano obećava da će ukloniti saveznu vladu iz života ljudi.

"Ja mislim da je ekstremni stav kada čujete kako vlada nema nikakvu ulogu u rastu našeg gospodarstva, da savezna vlada nema ulogu u izgradnji jake srednje klase, to je apsolutno pogrešno", rekao je Obama.

"Odbacujem to stajalište, i mislim da ga odbacuje i velika većina Amerikanaca", dodao je.

Intenzivne razlike između Bijele kuće i čelnika Kongresa došle su do izražaja u posljednjih nekoliko mjeseci prilikom ogorčene borbe za podizanje gornje granice vanjskog duga i planirano smanjenje proračunskog deficita, poticane od republikanskih kongresnika koji su prihvatili ideje pokreta Tea Party i zagovaraju potrebu okončanja vladine intervencije u gospodarstvu.

12.09.2011. 20:23:53
http://metro-portal.hr/vecina-amerikanaca-ne-podrzava-radikalne-ideje-tea-partyja/63152/