Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2011. 10:50:30
SVAKAKO POGLEDATI

Večeras se otvara Međunarodna izložba karikatura na temu "Poroci"

Prvu nagradu na ovogodišnjoj izložbi Hrvatskoga društva karikaturista osvojio je srbijanski karikaturist Saša Dimitrijević

Drugonagrađena karikatura
U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu večeras se otvara 16. međunarodna izložba karikature na temu "Poroci".

 

Prvu nagradu na ovogodišnjoj izložbi Hrvatskoga društva karikaturista osvojio je srbijanski karikaturist Saša Dimitrijević, koji najčešće crta novinsku karikaturu te politički i socijalno angažirane radove. Drugu nagradu osvojio je svjetski nagrađivani ruski karikaturist Mikhail Zlatkovski, dok je treću nagradu osvojio Grahame Arnould iz Kanade.

Posebna priznanja dodijeljena su Darku Drljeviću (Crna Gora), Vladimiru Stankovskom (Srbija), Niku Titaniku (Hrvatska), Mikhailu Zlatkovskom (Rusija) i Hugu Nemetu (Srbija).

Za 16. međunarodnu izložbu pristigle su 744 karikature 331 autora iz 61 zemlje, a na izložbi u Klovićevim dvorima izloženo ih je stotinjak, među kojima i radovi istaknutih hrvatski autora afirmiranih i na međunarodnoj sceni Nikole Listeša i Mojmira Mihatova.

Predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Davor Trgovčević ocijenio je kako je ove godine bio odličan odziv autora unatoč relativno skromnom nagradnom fondu. Nagrade nisu ono što ih privlači našoj izložbi, nego njezina tradicija i kvalitetan katalog, dodao je.

Najveći odziv tradicionalno je bio iz okolnih zemalja koje imaju bogatu tradiciju u karikaturi, zatim iz bivših zemalja Sovjetskog Saveza, a prijavilo se i mnogo kineskih karikaturista, rekao je Trgovčević.

U ocjenjivačkom sudu bili su povjesničar umjetnosti Frano Dulibić, karikaturist Ratko Maričić, dizajner Siniša Mareković, 'stand up' komičar Pedja Bajović i karikaturist Marijan Pavičić.

Izložba se otvara večeras u 19 sati, a ostat će otvorena do 10. srpnja.

Karikature možete razgledati i u našoj galeriji

28.06.2011. 10:50:30
http://metro-portal.hr/veceras-se-otvara-medjunarodna-izlozba-karikatura-na-temu-poroci/60674/