Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2011. 11:19:00
RATNA TEMATIKA

Večeras premijera filma "Josef" u Zagrebu

Radnja filma prati ranjenog i opljačkanog austrougarskog vojnika koji se budi na poprištu bitke u ratnoj Galiciji 1915, a kao skladatelj glazbe za film debitira Marko Perković Thompson

Fotografija vijesti

Nakon što je imao svoju praizvedbu na Pula Film Festivalu, u zagrebačkom će Movieplexu danas biti premijerno prikazan film Jozef, redatelja Stanislava Tomića, piše Hina.

Radnja filma prati ranjenog i opljačkanog austrougarskog vojnika koji se budi na poprištu bitke u ratnoj Galiciji 1915. On odijeva tuđu časničku odoru, a s njom nehotice, putem vojne pločice, preuzima i novi identitet. Nakon što tako postane vodnik Josef započne putovanje po ratom opustošenoj tuđini. Ubrzo ga zarobljava odred natporučnika Tiffenbacha koji sumnja u njegov identitet te ga odvodi na strijeljanje.

U filmu glume Neven Aljinović Tot (Vodnik Josef), Alen Liverić (Natporučnik Tiffenbach), Dražen Šivak (Kapetan Serjoža), Sandra Lončarić Tankosić (Pelagija) te Ivo Gregurević, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Igor Hamer, Miljan Štrljić i drugi. Pjevač Marko Perković Thompson debitirao je u filmu kao skladatelj filmske glazbe, a pojavljuje se i u manjoj ulozi..

Po riječima redatelja Stanislava Tomića, to je univerzalna priča u kojoj se svatko može prepoznati, priča o običnom čovjeku koji je bačen u rat, u kojem su se "neki ljudi iz neke zemlje borili negdje daleko protiv nekoga nepoznatoga iz njima posve nepoznatih razloga".

Na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli "Josef" je osvojio Posebnu Zlatnu Arenu za specijalne efekte, za upotrebu nove tehničke vizualizacije te promicanje suvremene poetike slike.

20.09.2011. 11:19:00
http://metro-portal.hr/veceras-premijera-filma-josef-u-zagrebu/63430/