Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2021. 21:01:00
ZNATE LI?

Večeras dolazi jesen

U osnovnoj školi su vas učili da jesen kalendarski počinje 23. rujna. Danas nije 23. rujna, a ipak...

Službeno počinje jesen
Službeno počinje jesen (Arhiva)

Klimatološki, jesen na sjevernoj hemisferi planeta Zemlja počinje prvim danom rujna. Astronomski, međutim, to je u pravilu, mada ne uvijek, 23. rujna. Danas je 22. rujna i jesen 2021. godine počinje danas, točno u 21.21 sati po srednjeeuropskom vremenu.

U istom trenutku kad kod nas počne jesen, na južnoj Zemljinoj hemisferi počinje proljeće.

Astronomski trenutak početka jeseni, isto kao i proljeća, jest onaj trenutak u kojem Zemlja, čija je os inače dobrano nagnuta na ravninu u kojoj se nalazi naš planet, Sunce i drugi planeti, dođe u takav položaj da se Sunce nalazi u odnosu na Zemlju točno okomito na ekvator.

Odnosno, ako bismo iz središta Zemlje prema središtu Sunca povukli liniju, ta linija pod pravim bi se kutom uspinjala iznad ekvatora.

Takav položaj Zemlje u tom trenutku znači i to da je riječ o ravnodnevnici, odnosno ekvinociju, danu u godini kada noć i dan traju jednako dugo, nebitno je li riječ o jesenskoj ili proljetnoj ravnodnevnici.

Suprotne pojave su zimski i ljetni solsticij, dani u godini u kojima su noć odnosno dan najdulji.

Sve navedeno vrijedi čak i za sve one promatrače koji smatraju da je Zemlja ravna ploča, bez obzira gdje se pritom nalazili na našem planetu u potrazi za njegovim rubom.

22.09.2021. 21:01:00
http://metro-portal.hr/veceras-dolazi-jesen/134285/