Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2020. 15:01:00
ZAPAMTITE!

Važno upozorenje Gradske plinare Zagreb

Plin ne isključuju niti ga odbijaju uključiti kako bi građani bili bez tog energenta, već da bi se spriječila životna ugroza stanara dok se ne ispune tehnički preduvjeti za sigurno korištenje plina

Poslušajte ih
Poslušajte ih (Arhiva)

Gradska plinara Zagreb u nedjelju je izvijestila da plin ne isključuju niti ga odbijaju uključiti kako bi građani bili bez tog energenta, već da bi se spriječila životna ugroza stanara dok se ne ispune tehnički preduvjeti za sigurno korištenje plina.

Gradska plinara objavila je to u nedjeljnom priopćenju kojim, kako tvrdi, odgovaraju na "niz poluinformacija i dezinformacija koje kruže društvenim mrežama i medijima" oko uključenja i isključenja plina te sigurnosti njegove upotrebe u objektima stradalima u potresu koji je nedavno pogodio Zagreb.

Plinara ističe da ne isključuju plin u objektima s određenom bojom naljepnice, već sukladno bazi Civilne zaštite grada Zagreba koja sadrži opisne primjedbe vrste oštećenja zgrade, obilazi statički ugrožene objekte i objekte s oštećenjima dimnjaka kako bi zatvaranjem plina prevenirali životnu ugrozu stanara u objektu dok ne ispune tehničke preduvjete za sigurnu upotrebu plina.

Potvrda o ispravnosti dimnjaka

Plin se ne isključuje niti se odbija uključiti da bi građani bili bez plina, napominju iz GPZ-a, već jer su u najvećem broju slučajeva u opasnosti od dotrajalih dimnjaka dodatno narušenima potresom. "Dok se ne osiguraju tehnički preduvjeti za sigurno sagorijevanje plina - za što je dokaz potvrda o ispravnosti dimnjaka - postoji velika mogućnost povrata monoksida i trovanja njime".

GPZ nema nikakve veze s tipovima i vrstama bojlera koji se ugrađuju i koji će se ugrađivati a, kao distributer plina kojemu je u cilju imati što više potrošača, za prioritet ima sigurnost građana, dodaje se u priopćenju.

Upozoravaju nadalje da je kontrola dimnjaka nužna te da to što se građani koji koriste plin u objektima oštećenima potresom ne osjećaju ugroženima jer trošila uredno rade ne znači da je unutrašnjost dimnjaka ispravna i da u nekom trenutku neće doći do povrata dimnih plinova.

Redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objavljena je na web stranici GPZ-a (http://www.plinara-zagreb.hr/novosti/postupak-pustanja-plina-u-objekte-koji-su-iskljuceni-zbog-potresa/1327). Preduvjeti za ispitivanje instalacije i puštanje plina su nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena i nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka.

'Mišljenja osoba koje nisu ovlaštene nije moguće uvažiti'

"Riječ je o dokumentima koje potpisuju ovlaštene stručne osobe: ovlašteni građevinski stručnjaci procjenjuju statiku objekta, a dimnjačari dimnjake. Mišljenja osoba koje nisu ovlaštene za pojedini uvjet, nije moguće uvažiti", ističu iz GPZ-a.

Nadalje napominju kako, imajući u vidu situaciju u kojoj se građani trenutno nalaze - prvenstveno u središtu Zagreba - za zgrade koje imaju nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena, a dimnjaci ne mogu dobiti potvrdu ispravnosti, GPZ radi iznimku i uključuje samo potrošače koji mogu sigurno koristiti plin.

"Isto je tehnički izvedivo, no pri tome je nužno da ispitivači uđu u sve stanove koji koriste plin, a čija su trošila spojena na dimnjak, te da stanari čija su trošila spojena na dimnjak dozvole demontažu plinomjera u svojim stanovima. Time se osigurava da životi građani koji su u riziku od povrata monoksida nisu izloženi opasnosti", pojašnjava se u priopćenju GPZ-a.

Građane mole da, s obzirom na mjere sprječavanja širenja koronavirusa, kod prijave i slanja dokumentacije preferiraju telefonsku i elektroničku komunikaciju te, u slučaju višestambenih zgrada, to čine preko upravitelja.

Djelatnici Plinare moraju ući u svaki stan

Dokumentaciju za priključenja potrebno je poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr. Informacije o dokumentaciji dostupne su na brojevima 01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a za ispitivanje instalacija i puštanje plina građane kontaktira GPZ kako bi najavio termin sukladno rasporedu i raspoloživim ekipama.

Budući da djelatnici GPZ-a koji ispituju plinsku instalaciju/demontiraju plinomjere moraju ući u svaki stan koji ima plin, građane se nadalje moli da se pridržavaju mjera Nacionalnog kriznog stožera za suzbijanje koronavirusa te drže propisani razmak od djelatnika GPZ-a i dezinficiraju potrebne površine nakon odlaska ispitivača.

Radi prevencije mogućih prijevara, upozoravaju također da djelatnici GPZ-a na teren izlaze u paru, imaju iskaznicu GPZ-a i obilježja GPZ-a na odjeći i vozilu.

Ističu također kako je podzemna plinska mreža s pripadajućom infrastrukturom pod stalnim nadzorom te nije oštećena potresom.

 

05.04.2020. 15:01:00
http://metro-portal.hr/vazno-upozorenje-gradske-plinare-zagreb/124806/