Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2010. 11:17:17
BOLJI UČINAK

Važno je što jedete nakon vježbanja

Smanjeni unos ugljikohidrata nakon vježbe značajno poboljšava inzulinsku osjetljivost čiji je manjak glavno obilježje dijabetesa i bolesti srca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Znanstvenici su otkrili da ono što jedemo može imati velik utjecaj na učinak vježbanja. Istraživanje objavljeno u Journal of Applied Physiology pokazalo je da vježbanje potiče inzulinsku osjetljivost, posebice kad obroci nakon tjelovježbe sadrže relativno nisku razinu ugljikohidrata.

Poboljšana inzulinska osjetljivost znači da je tijelu lakše prenositi šećer iz krvi prema tkivu kao što su mišići, gdje se onda može pohraniti ili koristiti kao gorivo. Narušena inzulinska osjetljivost inače je obilježje dijabetesa tipa dva, a predstavlja i rizični faktor za ostale kronične bolesti poput onih srčanih.

Istraživanje je obuhvatilo devetoricu zdravih muškaraca koji većinom sjede, a svi su imali između 28 i 30 godina. Četiri puta su bili ispitivani u bolnici Sveučilišta Michigan, a svaki od ta četiri dijela trajao je u prosjeku 29 sati.

Različiti dijelovi ispitivanja razlikovali su se prvenstveno u obrocima koji su im davani nakon tjelovježbe. U prvom dijelu grupa nije vježbala i dobivala je obroke jednake njihovoj dnevnoj potrošnji kalorija. U drugom dijelu ispitanici su vježbali umjerenim intenzitetom, a jeli su toliko da nadoknade potrošnju kalorija. Treći put su također umjereno vježbali, ali su jeli obroke s malim udjelom ugljikohidrata. U posljednjem dijelu su umjereno vježbali, a obroci su imali vrlo malo kalorija ali puno više ugljikohidrata.

Pokazalo se da je manje ugljikohidrata nakon vježbe značajno poboljšalo inzulinsku osjetljivost. Jednostavnije rečeno - nakon vježbanja ne morate gladovati! Usprkos hrani, i dalje ćete od vježbe imati koristi, ali morate paziti na unos ugljikohidrata.

Znanstvenici pod vodstvom Jeffreyja F. Horowitza sada rade studije s pretilim ljudima kako bi saznali koja je minimalna količina vježbe koja će pojačati inzulinsku osjetljivost.

29.01.2010. 11:17:17
http://metro-portal.hr/vazno-je-sto-jedete-nakon-vjezbanja/31728/