Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2008. 11:17:55

Važno je biti 'Prva dama'

Termin koji je prvi puta iskorišten 1894. ulaznica je za povijest

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

"Prva dama" termin je koji se koristi u SAD-u za suprugu predsjednika, a prva dama za svoj posao ne prima plaću i nema službenih obveza ali njezina uloga praktički nije ograničena: prva dama, zbog svojih "bračnih veza" može imati velikog utjecaja na političke odluke.

U ranim danima povijesti SAD-a nije postojao općenito prihvaćen izraz za predsjednikovu suprugu. Veliki broj prvih dama same su birale kako žele da ih se naziva: "Lady", "Mrs. President" ili "Mrs. Presidentress".

Povjesničari bilježe da je termin "prva dama" prvi puta upotrebljen 1849. godine kada je četvrti američki predsjednik Zachary Taylor u govoru na državnom pogrebu svoje supruge Dolley Madison nju nazvao "prvom damom".

"Prva dama" najčešće je supruga predsjednika, ali ako on nije oženjen, ili je udovac, tu ulogu može preuzeti i neka druga žena. Harriet Lane, nećakinja neoženjenog američkog predsjednika Jamesa Buchanana bila je prva žena koja je nosila titulu Prve dame dok je i obnašala tu dužnost. Izraz "prva dama" postao je prihvaćen diljem SAD-a 1877. kada je Mary C. Ames napisala članak u listu Independent opisujući inauguraciju predsjednika Rutherforda B. Hayesa i njegovu vrlo popularnu suprugu Lucy Webb Hayes.

 Neke prve dame ostale su zapisane u povijesti, a neke su već odavno zaboravljene. Prema povjesničarima, Eleanor Roosevelt je bila najaktivnija prva dama i bila je bitan faktor u donošenju odluke da se SAD uključi u Drugi svjetski rat.

Ona je bila predsjednica odbora zaduženog za sastavljanje Deklaracije o ljudskim pravima, te predstavila Deklaraciju u UN-u 1948. godine, tri godine nakon smrti svog supruga.

 Jacqueline Kennedy očarala je svijet svojim stilom, elegancijom i šarmom. Četrnaest godina nakon smrti, ona je i dalje jedna od najpopularnijih prvih dama SAD-a.

Među još uvijek živućim prvim damama, jedna koja je izazvala niz kontroverzi bila je Betty Ford. Ona je slavila odluku Vrhovnog suda o pravu na pobačaj te rušila tabue otkrivajući da boluje od raka dojke. Rosalynn Carter predsjednik je slao na misije diljem zemalja Latinske Amerike, a Nancy Reagan i Barbara Bush svoje su uloge ograničile na podršku karitativnog tipa.

Hillary Clinton je postala prva i jedinstvena prva dama koja je bila izabrana u Senat. Kandidirala se na predsjedničkim izborima te mogla postati prva predsjednica SAD-a.

Laura Bush je prije svega pokušala djecu naučiti čitati, te se uključila u niz aktivnosti, poput borbe protiv srčanih bolesti kod žena.

Michelle Obama ući će u povijest kao prva crna prva dama Amerike. (hina/metro-portal)

05.11.2008. 11:17:55
http://metro-portal.hr/vazno-je-biti-prva-dama/12892/