Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2011. 15:57:45
CRVENA OKTAVA

Vatromet vrhunskog pijanizma

Olli Mustonen fascinira briljantnom tehnikom i zapanjujućom originalnošću, a danas uživa izdvojeno mjesto na međunarodnoj glazbenoj sceni

Olli Mustonen, vatreni klavirist
Olli Mustonen, vatreni klavirist (ZF)

U sezoni s "bezbroj glazbenih doživljaja", nakon sjajnog kineskog violinista Ninga Fenga i kultnog američkog trubača Randyja Breckera, Zagrebačka filharmonija ugošćuje svjetski poznatog pijanista Ollija Mustonena.

Ovaj sjajni glazbenik fascinira briljantnom tehnikom i zapanjujućom originalnošću, a
danas uživa izdvojeno mjesto na međunarodnoj glazbenoj sceni. Nastupao je uz vodeće orkestre svijeta od Berlinske filharmonije do londonskog Philharmoniaorkestra, i uz najveće dirigente od Bouleza do Gergijeva.

U Zagrebu će izvesti Prvi klavirski koncert mađarskog majstora Béle Bartóka, koji će nedugo potom ponoviti - i to u New Yorku uz Esa-Pekku Salonena i slavnu Newyoršku filharmoniju.

Uzbudljiv, dinamičan, vitalan, virtuozan... epiteti su kojima se najčešće opisuje Bartókov
pijanistički prvijenac, ostvarenje koje je nakon američke premijere izazvalo šok u publici i
komentare od "neizmjerno ružan", preko "tonski kaotičan" do "bučan i besmislen". Pa iako sirovom energijom i neobuzdanim ritmovima šokira i danas, svi se slažu da je posrijedi remekdjelo i jedan od najzahtjevnijih primjeraka klavirske literature uopće.

Za njegovu izvedbu potrebne su ne samo čelične šake, nego i vatreno, lavovsko srce, a u petak 25.2. svojim će "vatrometnim pijanizmom" to potvrditi i - vatreni Finac Olli Mustonen.
Međunarodno priznati austrijski maestro Martin Sieghart u drugom dijelu izvest će jedan od
svojih dirigentskih "specijaliteta" - gigantsku Četvrtu simfoniju (Romantičnu) Antona Brucknera, a na početku večeri priredit će nam i jedno iznenađenje - svjetsku premijeru Simfonijskog stavka našeg cijenjenog autora Srđana Dedića.

Koncert se održava u sjećanje na našeg velikog dirigenta Lovru pl. Matačića. U sklopu
koncerta bit će svečano dodijeljena i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika
"Lovro pl. Matačić" koju će primiti akademik Anđelko Klobučar.

Za sve poklonike prvorazrednog pijanizma i sve ljubitelje vrhunske glazbe, u sezoni
Zagrebačke filharmonije glazbeni snovi pretvaraju se u stvarnost. A ovaj najnoviji "glazbeni san" uz "vatrenog" Mustonena, Siegharta i Zagrebačke filharmoničare doista se isplati odsanjati.

Bit će to san koji nećete zaboraviti!

21.02.2011. 15:57:45
http://metro-portal.hr/vatromet-vrhunskog-pijanizma/55623/