Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2010. 13:45:46
PROTUPOŽARNA SEZONA

Vatrogasci ove godine za gašenje požara imaju jedan zrakoplov više

Lani i preklani je 90 posto požara ugašeno unutar četiri sata pa je izgorjela površina ostala unutar pet hektara

Kanader
Kanader (Nikša Stipaničev/CROPIX)

U protupožarnoj sezoni ove će godine biti na raspolaganju 5000 vatrogasaca te šest zrakoplova, jedan više nego lani, zatim šest zračnih traktora i četiri helikoptera, izvijestio je danas glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Jurin je napomenuo kako će se na 24 lokacije u priobalju, gdje požari češće izbijaju, tamošnjim vatrogascima pridružiti 1500 vatogasaca s kontinenta, a od ovog ljeta boravit će i na dvama novim područjima, u Oklaju i Lovincu.

Najveći su nam problem teško pristupačni tereni, minski sumnjiva područja i požari na granici, posebice s BiH, naveo je Jurin. Podsjetio je kako su lani i preklani 90 posto požara ugasili unutar četiri sata, tako da je izgorjela površina ostala unutar pet hektara.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut ocijenio je da su zahvaljujući dobroj pripremljenosti u nedavnim poplavama u Slavoniji štete i rizici smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Ključno smanjenje rizika od katastrofe

"Smanjenje rizika od katastrofe prioritet nam je u ovoj godini", kazao je, navevši kako raspolažu s opremom za smještaj 30.000 stanovnika i 469 interventnih službenika pa vrlo brzo mogu uspostaviti kampove za evakuaciju.

Zadovoljan je dobrom suradnjom s Centrom za obranu od poplava Hrvatskih voda i Hrvatskim autoklubom, a napominje i kako će cijeli sustav biti još unaprijeđen kad bude prihvaćen nacrt plana zaštite i spašavanja koji je u postupku donošenja.

Zapovjednik Civilne zaštite Stjepan Huzjak rekao je da se u tijeku turističke sezone planiraju u Centru 112 dežurstva na nekoliko stranih jezika (engleskom, češkom, njemačkom, talijanskom, mađarskom, francuskom), a na autocestama će stalno dežurati 17 timova hitne medicinske pomoći.

Predsjednik saborskog odbora Rajko Ostojić kazao je kako pozdravljaju svako poboljšanje sustava, ocjenivši da je važna dobra i kvalitetna priprema protupožarne sezone.(hina/metro-portal)

17.06.2010. 13:45:46
http://metro-portal.hr/vatrogasci-ove-godine-za-gasenje-pozara-imaju-jedan-zrakoplov-vise/42816/