Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2010. 20:37:00
KRIVA TUMAČENJA

Vatikan: Papine riječi o kondomima "instrumentalizirane"

"Papina misao često je bila iskorištavana za svrhe i interese koji nemaju veze sa smislom njegovih riječi", priopćila je Kongregacija za nauk vjere

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Kongregacija za nauk vjere u utorak je osudila "instrumentalizaciju" riječi pape Benedikta XVI. o prezervativu u njegovoj knjizi "Svjetlost svijeta" kojima je prvi put govorio o prezervativu kao sredstvu za sprječavanje zaraze AIDS-om. "Razna pogrješna tumačenja" Papinih riječi stvorila su "pomutnju u stajalištima Katoličke crkve o pojedinim pitanjima spolnoga morala", ocijenila je Kongregacija za nauk vjere. "U pojedinim slučajevima s nakanom da smanji opasnost od zaraze" muška prostitutka uporabom prezervativa može ipak "učiniti prvi korak prema čovječnijoj seksualnosti", napisao je Benedikt XVI.

"Papina misao često je bila iskorištavana za svrhe i interese koji nemaju veze sa smislom njegovih riječi", priopćila je Kongregacija i objasnila da te riječi "ne mijenjaju ni nauk, ni moral, ni pastoralnu praksu Crkve". Kongregacija podjednako odbacuje "pozitivnu prekretnicu", kako su neki protumačili Papine riječi, kao i "zabrinutost" onih koji su ih iščitali kao promjenu crkvenih stajališta o borbi protiv AIDS-a.

Tumačenje da je Crkva prihvatila uporabu prezervativa kao sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće posve je "proizvoljno", piše Kongregacija i podsjeća da Crkva dopušta samo "možebitnu uporabu prirodnih metoda reguliranja plodnosti". Kad je riječ o prostituciji, "kršćanski moral to je uvijek smatrao teško nemoralnim činom", piše Kongregacija, no dodaje: "Neprijeporno je da onaj tko rabi prezervativ kako bi smanjio opasnost za život druge osobe, umanjuje time i zlo povezano s vlastitim nedopuštenim ponašanjem." Papine riječi o prezervativu potaknule su niz reakcija u cijelome svijetu. Dva dana prije izlaska knjige Vatikan je inzistirao da je riječ o iznimnu slučaju uporabe prezervativa i ocijenio da se "Papino razmišljanje ne može shvatiti kao revolucionarna prekretnica". (hina/metro-portal)

21.12.2010. 20:37:00
http://metro-portal.hr/vatikan-papine-rijeci-o-kondomima-instrumentalizirane/53039/