Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2008. 16:30:02

Vatikan otkrio tajnu - Papa je bio ponovno ranjen

Papa Ivan Pavao II. bio ranjen u napadu 1982. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Pokojnog papu Ivana Pavla II. napao je 1982. godine ultrakonzervativni fanatični španjolski svećenik i ranio ga nožem, no taj se podatak krio sve do današnjih dana, objavio je u dokumentarnom filmu dugogodišnji papin osobni tajnik Stanislaw Dziwisz, sada kardinal i krakovski nadbiskup.

Dokumentarni film nazvan "Svjedočanstvo", u kojemu je narator britanski glumac Michael York, filmska je verzija memoara koje je Dziwisz prošle godine objavio pod nazivom "Život s Papom".

Film će premijerno biti prikazan u četvrtak navečer u Vatikanu u nazočnosti pape Benedikta XVI. Papa Ivan Pavao II. je 12. svibnja 1982. godine posjetio svetište u Fatimi u Portugalu kako bi zahvalio što je godinu dana ranije preživio atentat koji je na njega izvršio Turčin Mehmet Ali Agca.

Fanatični, ultrakonzervativni španjolski svećenik Juan Fernandez Krohn bacio se na papu s bodežom u ruci i, prije nego ga je osiguranje bacilo na pod, posjekao ga. Dosad nije bilo poznato da je u tom napadu Ivan Pavao II. bio ozlijeđen.

"Sada mogu potvrditi da je Sveti Otac bio ranjen. Kad smo se vratili u sobu, u kompleksu Fatimina utočišta, bilo je krvi", kaže Dziwisz u dokumentarcu. Papa je nastavio posjet ne obazirući se na ranu.

Krohn je bio uhićen, osuđen na šest godina zatvora i po isteku kazne protjeran iz Portugala. Preselio se u Belgiju, počeo novu karijeru kao odvjetnik, ali je ponovo završio zatvoru jer je pokušao preskočiti ogradu kraljevske palače u Bruxellesu s namjerom da napadne ili Alberta II. ili njegovog tadašnjeg gosta španjolskog kralja Juana Carlosa. (hina/metro-portal)

16.10.2008. 16:30:02
http://metro-portal.hr/vatikan-otkrio-tajnu-papa-je-bio-ranjen/12470/