Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2009. 13:57:35
predomislili se

Vatikan oprostio grijehe Karlu Marxu

Vatikanski list L’Osservatore Romano piše da Marxove teorije pomažu u objašnjenju poreznih nejednakosti i kapitalističkog društva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Katolička crkva promijenila je svoj stav o filozofu Karlu Marxu. Vatikanski list L'Osservatore Romano navodi da je Marxovo djelo ipak važno u današnje doba kapitalističkog društva.

Georg Sand, profesor povijesti suvremene filozofije na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu u svojem je članku objasnio da čovječanstvo danas traga za novom harmonijom između ljudskih potreba i prirodnog okruženja, te da Marxove teorije pomažu u objašnjenju poreznih nejednakosti i kapitalističkog društva.

Profesor naglašava da se moramo zapitati, imajući u vidu ono što je Marx rekao, jesu li korijeni otuđenja upravo u kapitalističkom ustroju.

Karl Marx se ovim 'oprostom' pridružio Galileu, Charlesu Darwinu i Oscaru Wildeu, kojima je Vatikan također oprostio za njihove 'grijehe'.

Tek prošle godine Vatikan je prihvatio Galileove postavke iz 1633. godine da se Zemlja okreće oko Sunca. U veljači ove godine, službeni Vatikan je prihvatio i Darwinovu teoriju evolucije smatrajući je kompatibilnom s naucima vjere, a u srpnju je L'Osservatore Romano književnika homoseksualne orijentacije Oscara Wildea nazvao "čovjekom koji se iza maske nemoralnosti pitao što je istina, a što pogreška".

Iako je papa Benedikt XVI. prije samo dvije godine marksizam nazvao jednom od najvećih pošasti modernoga doba, i Karl Marx naišao je na odobravanje službenog Vatikana.

22.10.2009. 13:57:35
http://metro-portal.hr/vatikan-oprostio-grijehe-karlu-marxu/24816/