Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2008. 02:10:49

Vatikan obznanio listu sedam modernih grijeha

Promjene nakon 1500 godina, pod utjecajem globalizacije

Fotografija vijesti

Uživatelji droga, sramotno bogati, zagađivači okoliša i manipulativni genetički znanstvenici morali bi pripaziti, jer bi mogli izgubiti dušu ako se ne pokaju. Nakon 1500 godina, Vatikan je, ponukan razdobljem globalizacije, uveo novih sedam smrtnih grijeha.

Lista grijeha objavljena u vatikanskom glasilu L’Osservatore Romano, došla je nakon što se papa Benedikt XVI. žalio zbog sve većeg broja grijeha u današnjem sekularnom svijetu, kao i sve manjeg broja katolika koji odlaze na ispovijed.

Katolička crkva dijeli grijehe na oprostive i smrtne, koji ugrožavaju dušu vječnim prokletsvom ako se osoba od njih ne odriješi prije smrti bolesničkim pomazanjem i pokajanjem. Katekizam Katoličke crkve kaže kako su duše koje su umrle u stanju smrtnog grijeha osuđene na pakao. Iako ne postoji konačna lista smrtnih grijeha, većina vjernika prihvaća sedam smrtnih grijeha koje je papa Grgur Veliki donio u 6. stoljeću, a popularizirao ih Dante u ‘Božanstvenoj komediji’.

7 novih smrtnih grijeha1. zagađivanje okoliša
2. genetski inženjering
3. neumjereno bogaćenje
4. uživanje opojnih sredstava
5. abortus
6. pedofilija
7. socijalna nepravda
Biskup Gianfranco Girotti, apostolski penitencijar, ravnatelj vatikanskog tijela koje nadgleda ispovijedi, izjavio je kako istraživanja unutar Crkve pokazuju da 60 posto katolika u Italiji više ne ide na ispovijed. Također je dodao da svećenici moraju prihvatiti grijehe koji su se pojavili kao posljedica globalizacije.

- Boga ste uvrijedili ne samo krađom, blasfemijom ili preljubništvom, već i uništenjem okoliša, znanstvenim eksperimentima ili dopuštajući manipulaciju DNK-om ili istraživanje na embrijima - rekao je Girotti.

Biskup Girotti izjavio je kako smrtni grijesi također uključuju upotrebu opojnih sredstava i socijalnu nepravdu koja dovodi do siromaštva, kao i pretjerano bogaćenje nekolicine ljudi. Girotti nadalje kaže kako dva smrtna grijeha koja osobito zabrinjavaju Vatikan jesu abortus, koji vrijeđa dostojanstvo i prava žena, te pedofilija koja je prisutna i kod klera, što je dovelo do otkrivanja ljudske i institucionalne krhkosti Crkve.

Papa Benedikt XVI. često ponavlja kako su hedonizam i konzumerizam provalili u njedra Crkve, potkopavajući kršćansku vjeru i ponašanje vjernika. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
11.03.2008. 02:10:49
http://metro-portal.hr/vatikan-obznanio-listu-sedam-modernih-grijeha/4200/