Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2011. 12:10:33
300. OBLJETNICA ROĐENJA VELIKANA

Vatikan objavljuje poštansku marku u čast Ruđera Boškovića

Vatikan će markom odati počast jednom od najznačajnijih znanstvenika početka 18. stoljeća.

Fotografija vijesti

13. rujna vatikanska pošta izdat će poštansku marku prigodom 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, velikoga hrvatskog fizičara, matematičara, astronoma, geodeta, filozofa, inženjera, pjesnika, diplomata i isusovca podrijetlom iz Dubrovnika, objavila je danas Informativna katolička agencija (IKA), prenosi Hina.

Ruđer Josip Bošković jedan je od najznačajnijih znanstvenika svoga doba. Rođen je 18. svibnja 1711. u Dubrovniku, s 15 godina odlazi u Rim na daljnje školovanje u poznati isusovački Collegium Romanum (Rimski kolegij). Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika te stupa u isusovački red.

Izdavanje marke Ruđera Boškovića obrazložio je i papa Benedikt XVI. ističući kako je isusovac Bošković bio fizičar, astronom, matematičar, arhitekt, filozof čiji život pokazuje kako je moguće živjeti u skladu znanosti i vjere.

Poštanska marka s likom Ruđera Boškovića bit će tiskana u 150.000 primjeraka, a Vatikanska pošta namjerava seriju izdati i u suradnji s Hrvatskom poštom, navodi IKA.

Godine 1736. Ruđer Bošković počeo je objavljivati svoje Dissertationes iz matematike, fizike, astronomije i geodezije, a 1763. tiskano je u Veneciji njegovo djelo izuzetne vrijednosti Theoria Philosohiae Naturalis.

Tijekom života napisao je više od 75 kapitalnih radova iz matematike, mehanike, astronomije, optike, filozofije i književnosti. Ruđer Bošković djelovao je u različitim znanstvenim europskim središtima i bio je članom mnogih akademija znanosti.

Umro je 13. veljače 1787. godine u Milanu a pokopan u crkvi Sv. Maria Podone.

15.08.2011. 12:10:33
http://metro-portal.hr/vatikan-objavljuje-postansku-marku-u-cast-rudjera-boskovica/62266/