Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2013. 04:46:00
SUPARNIŠTVA

Vatikan je pravo osinje gnijezdo

Skandal s curenjem vatikanskih podataka, nazvan VatiLeaks, razotkrio je crkvenu birokraciju suprotstavljenu Benediktovu nastojanju da bude upamćen kao reformato

Kakve se sve zavjere kuju u Vatikanu
Kakve se sve zavjere kuju u Vatikanu (Arhiva)

Potrudio se jasno pokazati koliko je time nezadovoljan' rekao je jedan bivši veleposlanik u Vatikanu koji je bio na svečanosti u vatikanskim belvederskim vrtovima u kasno ljeto 2011. 'Nismo shvaćali, mi izvana, mi netalijani, što se događa'. Unutar vatikanskih zidina takve zbunjenosti nije bilo.

Benedikt je Viganoa bio postavio da provede niz reformi unutar Vatikana, ali neki od vodećih rimskih kardinala potkopali su tu inicijativu i ubrzali Viganoov odlazak u SAD. Viganoova muka i razne neugodne spletke uskoro će postati javne jer će javnosti postati dostupna Papina osobna korespondencija, što se nikad prije nije dogodilo.

Većina medija i Vatikan usredotočili su se na izvor tog šokantnog kršenja pravila sigurnosti, a uglavnom su nezamijećena ostala otkrića sadržana u tim pismima: priče o suparništvu i izdaji, optužbe za korupciju i sustavna disfunkcija koje su sasvim prožele unutrašnje krugove Svete Stolice i osmogodišnji pontifikat Benedikta XVI.

A onda je prošli tjedan on najavio da će biti prvi papa u gotovo šest stoljeća koji se odriče toga položaja. Ma tko ga naslijedio, dobit će gerontokraciju opsjednutu borbom za prevlast, nezainteresiranu za temeljna načela upravljanja i sasvim nesklonu reformama, piše Post.

Skandal s curenjem vatikanskih podataka, nazvan VatiLeaks, razotkrio je crkvenu birokraciju suprotstavljenu Benediktovu nastojanju da bude upamćen kao reformator, u vrijeme kad mu se stado konstantno osipa, a Crkvu razdiru skandali u kojima su svećenici u ulozi seksualnih zlostavljača djece.

VatiLeaks je pokazao kako je Benedikt slab menadžer koji će vjerojatno biti najviše upamćen po tome kako je otišao. Nije se mogao nositi s kulturom koja odbija i natruhe transparentnosti i radije popravlja štetu tako da pozornost drugih skreće s temeljnih problema institucije.

18.02.2013. 04:46:00
http://metro-portal.hr/vatikan-je-pravo-osinje-gnijezdo/76548/