Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2011. 09:57:00
JAVNA RASPRAVA

Vatikan i ateisti sjedaju za stol

To je pozivnica nevjernicima da s vjernicima počnu putovanje kroz pustinju, poručuje crkva ateistima

Vatikan
Vatikan (Shutterstock)

Vatikan je predstavio svoje stajalište da je u modernim društvima potrebno otvorenije razgovarati o Bogu te najavio javne dijaloge s ateistima. 

Odluka da niz javnih debata započne u Francuskoj, gdje je snažan sekularizam odgurnuo vjeru na rub društvene sfere, odražava cilj pape Benedikta XVI. da se vjerska pitanja ponovo vrate u središte javnih rasprava.

Prvi javni dijalog održan je u sjedištu UNESCO-a u francuskom glavnom gradu, a otvorio ga je kardinal Gianfranco Ravasi, vatikanski ministar kulture. Rekao je da razgovoru nije cilj konfrontacija vjernika i ateista, nego traženje zajedničkih stavova. "To je pozivnica nevjernicima.. da s vjernicima počnu putovanje kroz pustinju", rekao je.

Dijalozi će biti nastavljeni u petak na Sorbonni i u Francuskoj akademiji. Njihovo održavanje predložio je Papa 2009., a u sljedeće dvije godine održat će se u najmanje 16 gradova u Europi i Sjevernoj Americi. Sljedeći su planirani u Italiji, Albaniji, Švedskoj, Češkoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Španjolskoj, Rusiji i SAD-u.

25.03.2011. 09:57:00
http://metro-portal.hr/vatikan-i-ateisti-sjedaju-za-stol/56929/