Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 12:08:49
ŠIMONOVIĆ:

Vasiljković se može skrivati, ali ne može pobjeći

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila 2006., nije poznato gdje se trenutno nalazi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)

Premda je australska vlada Hrvatskoj potvrdila da je potraga za Draganom Vasiljkovićem prioritet, Hrvatska će "biti zadovoljna tek kad Vasiljković iziđe pred hrvatski sud", rekao je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović u razgovoru za australski dnevnik The Age.

"Očekujem da će australske vlasti učiniti sve što mogu kako bi se to dogodilo što prije", rekao je Šimonović.

Hrvatsko "Ministarstvo pravosuđa vjeruje da australske vlasti poduzimaju vrlo ozbiljne mjere, no za našu će procjenu biti ključna njihova uspješnost", rekao je Šimonović.

Na pitanje nada li se da će se Vasiljković naći na sudu, ministar je odgovorio kako to "nije samo pitanje nade: mi to očekujemo i nećemo odustati od tih očekivanja."

"Vasiljković se može skrivati, ali ne može pobjeći", dodao je.

Zapovjednik australske savezne policije Tony Negus nije mogao komentirati kako napreduje potraga, ali je dodao da australska policija nastavlja potragu za odbjeglim Vasiljkovićem, koji uz australsko ima i srbijansko državljanstvo.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Iduće godine australski je sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu, ali se Vasiljković žalio, a Savezni sud za Južni Novi Walles lani je poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora.

No, Hrvatska se tada žalila putem australskog Državnog odvjetništva koje u Australiji zastupa hrvatsku stranu, a za koje je Šimonović rekao da je "dobro odradilo svoj posao", nakon što ga je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, kazao je, opskrbilo svim potrebnim argumentima za izručenje.

Australski vrhovni sud prihvatio je 30. ožujka žalbu i poništio presudu Saveznog. Nakon odluke australskog vrhovnog suda Vasiljković je nestao i za njim se traga.(hina/metro-portal)

29.04.2010. 12:08:49
http://metro-portal.hr/vasiljkovic-se-moze-skrivati-ali-ne-moze-pobjeci/38930/