Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2011. 11:11:13
OPASNI PARAZITI

Vaša mačka vam može donijeti tumor mozga

Znanstvenici su došli do iznenađujućih podataka kako mačke mogu povećati rizik od dobivanja tumora mozga.

Fotografija vijesti

Znanstvenici upozoravaju kako mačke mogu biti uzrok tumora mozga kod svojih vlasnika. Pronađena je veza  između parazita koji živi u želucu mačke i tumora mozga kod ljudi.

Nitko zapravo ne krivi mačke, pa se ne morate bojati  za svog krznenog ljubimca, ali otkrivena veza mogla bi pomoći u rješavanju ove smrtonosne bolesti.

Tumor na mozgu samo u V. Britaniji uzima više od 3,500 tisuća života godišnje, ali i dalje se tapka u mraku kad je u pitanju uzrok.

Parazit toxoplazma gondii nosi oko trećina svjetske populacije i to duboko u mozgu. Povezuje se s promjenama osobnosti kako kod životinja tako i kod ljudi. Jedino kod mačaka taj parazit može proći svoj komplicirani životni ciklus te prijeći u zaraznu infekciju.

Već se zna da je ta infekcija iznimno opasna za trudnice i njihovu nerođenu djecu, ali sada su otkriveni i zdravstveni rizici za ostale ljude.

Francuski znanstvenici s Istraživačkog instituta u Montpellieru prikupljaju podatke na svjetskoj razini o odnosu tumora kod muškaraca i žena te kako na njih utječe parazit toksoplazmoze. Do sad su prikupili dovoljno podataka da mogu potvrditi kako parazit potencijalno povećava rizik od tumora mozga kod ljudi.

Drugi učinci su utjecaj na ponašanje: kod štakora parazit smanjuje strah od mačaka što njima olakšava lov na ove štetočine, dok kod mušpkaraca budi agresivnost i ljubomoru. Žene pak postaju „žene-mačke" seksualno naglašenih potreba.

Otkrivena je i veza između parazita i shizofrenije.

Glavni uzroci zaraze su jedenje nedovoljno kuhanog mesa te konzumiranje vode ili ičega što je bilo u dodiru s mačjim izmetom.

Dakle, imate li kućnog ljubimca, pojačajte higijenu prostora, redovito ga vodite veterinaru te obavezno dobro perite ruke nakon igre s mačkicom

27.07.2011. 11:11:13
http://metro-portal.hr/vasa-macka-vam-moze-donijeti-tumor-mozga/61709/