Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2011. 15:10:00
BIG BROTHER NA TWITTERU

Vaš je spol moguće otkriti već iz jednog tweeta

Korporacija Mitra razvila je algoritam koji precizno pogađa kojeg ste spola i kojoj stranci pripadate isključivo prema onomu što pišete na webu

Fotografija vijesti

Istraživači Mitra korporacije razvili su algortiam koji točno pogađa kojeg je spola osoba koja piše po webu.

Društvena mreža Twitter, koji kod izrade profila ne traži izjašnjavanje o spolu izabran je za testiranje njegove uspješnosti.

Tim je sakupio podatke o korisničkom imenu, mjestu te opisu svih korisnika ove socijalne mreže. Prvi test imao je za cilj otkriti spol iz ovih podataka, a uspješnost je bila čak 89%.

Sljedeći test je bio otkriti spol prema napisanom tweetu. Računajući sa samo jednim napisanim tweetom, algoritam je bio točan u 66°% slučajeva! Kod proučenih svih tweetova istog korisnika točnost se diže na zavidnih 75%. Kad se u to uključi i korisničko ime dobiju se rezultati od nevjerojatnih 92%!

Interpunkcija je najčešći pokazatelj spola. Smajlići i uskličnici često upućuju na ženski spol. Tu su i riječi koje ženske pripadnice češće koriste: „ljubav" , "slatka", "sretan", "mama", "san", "škola", "dijete", "krevet", "čokolada" i "mržnja" kao i internet sleng poput "LOL" i "OMG". Muškarci s druge strane imaju samo par fraza koje ih označavaju, poput "http" i "Google".

Studija je otkrila i iz kojeg dijela Amerike ili koje političke orijentacije su osobe koje tweetaju. Teme poput Yoge,vegetarijanstva i košarke su najvjerojatnije poslane od demokrata, dok su tweetovi o Walmartu (poznatom lancu robe široke potrošnje) i oružju najvjerojatnije republikanski.

Zanimljivo otkritće za oglašivače i reklamnu kampanju ove brzorastuće društvene mreže.

PS: Prema broju uskličnika mogli ste pretpostaviti da je ovaj tekst napisala žena. LOL 

28.07.2011. 15:10:00
http://metro-portal.hr/vas-je-spol-moguce-otkriti-vec-iz-jednog-tweeta/61747/