Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 16:11:20
101 KAZNENO DJELO

Varaždin: Liječnici ilegalno obavljali pobačaje

Sedam liječnika obavljalo je prekide urednih trudnoća što su naplaćivali i do 2.500 kuna, a novac su izvlačili i od HZZO-a

Varaždin: Liječnici ilegalno obavljali pobačaje
Varaždin: Liječnici ilegalno obavljali pobačaje (Željko Hajdinjak/Cropix )

Policija je jutros uhitila sedam liječnika specijalista za koje sumnja da su počinili čak 101 kazneno djelo, uključujući i protupravni prekid trudnoće, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Liječnici su obavljali prekide urednih, a neželjenih trudnoća te su za takve zahvate naplaćivali između 1.000 i 2.500 kuna a novac su zadržavali za sebe.

Pritom su u liječničkoj dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće, fakturirajući ih i naplaćujući od HZZO-a, oštetivši time HZZO. Također, jedan od njih je za svoje prisustvovanje porođajima tražio od rodilja po 500 eura.

Policija je dosad utvrdila da su petorica liječnika s područja Varaždina, jedan s područja Koprivnice i jedan s područja Bjelovara počinili ukupno 101 kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na izvršenje zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i protupravnog prekida trudnoće.

Nakon kriminalističkog istraživanja, koje provodi varaždinska policija u suradnji s Državnim odvjetništvom, osumnjičeni će biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 16:11:20
http://metro-portal.hr/varazdin-lijecnici-ilegalno-obavljali-pobacaje/49973/