Metro-portal.hr

objavljeno 22.06.2011. 11:40:00
NIJE VINCENT NEGO THEO

Van Goghov "Autoportret sa slamnatim šeširom" ustvari prikazuje njegova brata

Zaključak iz naslova članka se temelji na nekoliko očitih razlika između dva brata, a u to uvjerava muzej Van Gogha iz Amsterdama

Portret Thea Van Gogha - klikni za uvećani prikaz
Portret Thea Van Gogha - klikni za uvećani prikaz (Wikipedia)

Slavni "Autoportret sa slamnatim šeširom" Vincenta van Gogha zapravo je portret njegova brata Thea, tvrde stručnjaci Van Goghova muzeja u Amsterdamu, nakon istraživanja čije su rezultate objavili na 600 stranica, piše Hina.

"Po dosad uvriježenom mišljenju, Vincent van Gogh nikada nije slikao brata Thea o kojemu je ovisio", navodi se u priopćenju muzeja. No, Louis van Tilborgh, jedan od njegovih glavnih stručnjaka, smatra da djelo iz 1887. s muškarcem u svijetlom šeširu i tamnoplavoj jakni, zapravo prikazuje Thea, pet godina mlađeg brata slavnog umjetnika.

"Taj se zaključak temelji na nekoliko očitih razlika između dva brata", piše u priopćenju muzeja u kojemu se ukazuje na točke koje ih razlikuju, poput urednosti brade i zaokruženosti uha, "karakteristika koje Vincent nije posjedovao".

"Oblik i boja Theove brade, više oker nego crvena, također je pokazatelj da je on slici, kao i boja očiju, te način odijevanja", ističu u muzeju.

"Portret također odgovara Theovim fotografijama", izjavio je Louis van Tilborgh. Muzej je sliku već preimenovao u "Portret Thea Van Gogha". Theo van Gogh umro je šest mjeseci nakon što se njegov brat ubio u srpnju 1890. u Francuskoj u 37. godini. S obzirom na to da su i za života bili nerazdvojna, braća su pokopana zajedno. Rezultati tog istraživanja prikupljeni su u katalogu sa 600 stranica Louisa van Tilborga i još tri stručnjaka muzeja u kojemu se nalazi najveća zbirka slika i pisama Van Gogha

22.06.2011. 11:40:00
http://metro-portal.hr/van-goghov-autoportret-sa-slamnatim-sesirom-ustvari-prikazuje-njegova-brata/60446/