Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2011. 17:36:00
BIJELI CIKLUS

Uzvišeni glazbeni doživljaj na početku Bijelog ciklusa

U sezoni u kojoj je među pedesetak koncerata doista teško izabrati, svi ljubitelji glazbe koji su se odlučili za Bijeli ciklus mogu sada biti sigurni da nisu pogriješili

Bijeli ciklus otvoren je Requiemom W. A. Mozarta

Na veličanstveni način - izvedbom velebnog Mozartova Rekvijema u povodu blagdana Svih Svetih - u petak 28.10. započeo je ovosezonski Bijeli ciklus, posvećen glazbenim remekdjelima uz velike blagdane.

U sezoni u kojoj je među pedesetak koncerata doista teško izabrati, svi ljubitelji glazbe koji
su se odlučili za Bijeli ciklus mogu sada biti sigurni da nisu pogriješili. Jer, prvi koncert u Bijelom ciklusu ponudio je bezbroj glazbenih doživljaja koji će se još dugo pamtiti.

Zagrebačke filharmoničare predvodio je stalni gost dirigent, maestro Uroš Lajovic uz četverolist prvoklasnih mladih solista: sopranisticu Valentinu Fijačko, altisticu Dubravku Šeparović Mušović, slovenskog tenora Martina Sušnika i basa Luciana Batinića.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić uvježbao je zborovođa Luka Vukšić. Bio je to uzvišeni glazbeni doživljaj jednog od najvećih remekdjela u povijesti glazbe. Početak Bijelog ciklusa pozdravio je i mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kulturu i kulturna crkvena dobra, istaknuvši u prigodnom pismu zadovoljstvo i podršku što je Zagrebačka filharmonija u novoj sezoni u svoj program uvrstila Bijeli ciklus "u kojem će se uz velike katoličke blagdane održavati prigodni koncerti klasičnih glazbenih djela inspiriranih kršćanskom duhovnošću".

A uzbudljiva sezona Zagrebačke filharmonije nastavlja se u petak 4.11. još jednom
glazbenom poslasticom: "Čovjek-mag" maestro Dmitrij Kitajenko, sjajni armenski bas Arutjun Kočinjan i Zagrebačka filharmonija pripremaju program "Iz Rusije s ljubavlju". A takav glazbeni izazov jednostavno se mora prihvatiti!

01.11.2011. 17:36:00
http://metro-portal.hr/uzviseni-glazbeni-dozivljaj-na-pocetku-bijelog-ciklusa/65042/