Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2015. 13:53:00
SJAJNO!

Uživajte u ljepoti zapanjujućih snimki ledenih pećina Islanda

Tehnologija senzora Sonyevih fotoaparata dopušta da pobliže pogledamo rijetke ljepote Majke prirode koje nikad prije nisu mogle biti ovako snimljene

Fantastične pećine Vatnajokull
Fantastične pećine Vatnajokull (Mikael Buck)

Fantastična serija fotografija predstavlja nevjerojatnu zamršenost nikad prije viđenih ledenih pećina Vatnajokull na Islandu - jedino moguće uz pomoć nove Sonyeve fotografske tehnologije senzora, koja omogućuje snimanje nevjerojatnih detalja pri niskim razinama svjetlosti.

Vatnajokull glečer se svake godine kreće i mijenja, otkrivajući kompleksnost pećina koje su vidljive samo tokom par tjedana dok metamorfoza opet ne počne.

Fotograf Mikael Buck i renomirani lokalni vodiči Einar Runar Sigurdsson i Helen Maria istraživali su smrznuti svijet koristeći se najnovijim Sonyevim digitalnim fotoaparatima, uključujući α7R II prvi fotoaparat u svijetu s full-frame pozadinski osvijetljenim senzorom koji objedinjuje ultra-visoku rezoluciju i ultra-jaku osjetljivost, RX10 II i RX100 IV, što su prvi fotoaparati u svijetu s 1.0 tipom složenog Exmor RS CMOS senzorom koji uistinu zablista u uvjetima niskom osvijetljena i visokog kontrasta. Fotografije su snimljene bez upotrebe bilo kakvih vanjskih izvora - samo prirodno osvjetljenje koje prolazi kroz ledene pećine.

U sklopu serije fotografija, beskrajne pećine oživljuju te zapetljane krivulje prirodnih skulptura, delikatne strukture siga, a glatka mramorna struktura zidova pećina koje nastaju kontinuiranim gibanjem postaju vidljive. U fotografijama je zabilježeno mistično gibanje voda koje teku unutar ledenih utvrda, kao i ledeno hladnih vodopada koji padaju i mijenjaju plavo osvjetljenje pećine. Buck je također zabilježio i uspon iskusnog lokalnog penjača uz zidove plave špilje, kako bi se dobio dojam veličine prostora.

Helen Maria iz Lokalnih vodiča, najstarije Islandske agencije vodiča, kaže: "S Lokalnim vodičima godinama istražujem ledene pećine, a biti ovdje u njima je istinski prekrasna prilika. Znajući da upravo promatramo ovakav nestalan fenomen čini ga još posebnijim - prilika da pomognemo zabilježiti ovu prirodu u njenoj punoj slavi i sad s još više detalja nego prije zahvaljujući Sonyevim fotoaparatima je uistinu čarobno iskustvo. Ova serija fotografija odaje počast ovoj prirodnoj ljepoti te se nadam se da će potaknuti još ljudi da dođu i posjete pećine."

Yann Salmon Legagneur, voditelj marketinga proizvoda za DI segment Sony Europa kaže: „Ovakve fotografije ne bi bilo moguće snimiti par godina prije bez da se dolazi s nezgrapnim teretom opreme - što jako otežava posao fotografa. Senzor u Sonyevom α7 i RX fotoaparatu osiguravaju sve što fotografu treba u malom pakiranju i daju mogućnost snimanja u uvjetima slabog osvjetljenja, što može rezultirati zaista nevjerojatnim fotografijama."

Kao prvi u svijetu po pitanju tehnologije senzora i proizvodnje s udjelom od gotovo 50% svjetskog tržišta, Sony je ponosan što nastavlja pomicati ograničenja na području razvoja senzora, zahvaljujući kojima ovakve fotografije postaju stvarnost. Senzor su vitalni dio performansi fotoaparata, a time što je Sony ove godine izbacio dva nova senzora omogućuje mu da raste u području fotografije.

Osim mogućnosti hvatanja nevjerojatno detaljnih fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja, senzor tehnologija sadržana u RX10 II i RX100 IV kamerama omogućuje fotografima, hobistima i profesionalcima uhvatiti trenutke ne uvijek vidljive ljudskom oku, s 40x super slow motion brzinom video snimanja do 1000fps.

Fantastičnu galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

27.11.2015. 13:53:00
http://metro-portal.hr/uzivajte-u-ljepoti-zapanjujucih-snimki-ledenih-pecina-islanda/95220/