Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2011. 12:54:10
ZA ZDRAVE BEBE

Uzimanje vitamina B9 prije začeća smanjuje rizik od autizma

Do neočekivanog su otkrića došli znanstvenici koji se bave problematikom autizma - uzimanje vitamina prije začeća smanjuje rizik

Najnovija studija američkih znanstvenika pokazala da uzimanje vitamina tri mjeseca prije začeća i u prvom mjesecu trudnoće smanjuje rizik da dijete oboli od autizma i to za čak 40% prenosi portal B92. 

U istraživanju je sudjelovalo 288 djece s autizmom, 144 njih s poremećajima vezanim za autizam, a usporedili su ih sa 278 djece koja su se razvijala normalno. Uzorci njihove krvi su podvrgnuti genetskim analizama, a majke su bile anketirane o uzimanju vitamina prije i tijekom trudnoće. 

Kod majki koje nisu uzimale vitamine prije začeća, a imaju genetsku varijantu koja utječe na folnu kiselinu, sedmostruko je bila veća šansa da im djeca obole od autizma. Razlog za to je činjenica da su vitamini za trudnice posebno bogati B9 vitaminom. 

"Uzimanje vitamina za trudnice prije začeća veoma je važan korak koji roditelj može poduzeti" rekla je dr Irva Hertz-Picciotto, jedna od autorica studije.

20.06.2011. 12:54:10
http://metro-portal.hr/uzimanje-vitamina-prije-zaceca-smanjuje-rizik-od-autizma/60362/