Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2019. 16:01:00
SAVJETI

Uz pravilnu upotrebu guma do sigurne vožnje

Goodyearovi stručnjaci savjetuju kako pravilno postupati s gumama da vam na cesti omoguće sigurnu vožnju i istodobno postignu dug životni vijek

Sve što trebate znati o gumama
Sve što trebate znati o gumama (Arhiva)

Gume su sastavni dio svakoga vozila i njegov su jedini kontakt s podlogom. Pravilnim izborom i upotrebom guma pobrinut ćemo se za svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Budući da se kod nepravilne upotrebe guma gumena mješavina može brzo istrošiti, Goodyearovi stručnjaci savjetuju kako pravilno postupati s gumama da vam na cesti omoguće sigurnu vožnju i istodobno postignu dug životni vijek.

Za omogućivanje sigurne vožnje u svim uvjetima izuzetno je važna dubina profila guma. On po zakonu mora iznositi najmanje 1,6 milimetara, a preporučuje se da gumu zamijenite kada se dubina spusti ispod 3 milimetra. U protivnom će guma imati lošije prianjanje, dulji zaustavni put, a postojat će i veća opasnost od akvaplaninga. Stoga redovito pratite dubinu na indikatorima, odnosno izbočenjima u glavnim žljebovima na profilu guma.

Približno svaka dva tjedna treba provjeriti tlak zraka u gumi koji uvijek mora udovoljavati propisima proizvođača vozila. Prenizak zračni tlak uzrokuje pregrijavanje guma i veću potrošnju goriva, a previsok tlak povećava osjetljivost na prepreke na cesti i smanjuje udobnost u vožnji. U oba slučaja gume se brže i nepravilnije troše. Redovito provjeravajte tlak i u rezervnoj gumi, a prestaru gumu obavezno zamijenite.

Ujedno obratite pozornost i na poziciju guma i povremeno ih »rotirajte«, dakle mijenjajte njihov položaj između obje osovine. Radi osiguravanja veće stabilnosti stražnjega dijela vozila slabije gume namjestite na prednju osovinu. 

Kakve gume odabrati?

Ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim uvjetima. Bez obzira na broj prevoženih kilometara ljeti ne smijete upotrebljavati zimske gume. One se naime kod viših temperatura brže troše i omogućuju slabije prianjanje, što znatno utječe na dužinu zaustavnog puta. Zbog pregrijavanja se pogoršavaju svojstva gumene mješavine i oštećuju lamele na gaznom sloju, a zbog većeg otpora kotrljanja povećava se i potrošnja goriva. Isto tako ne kupujte rabljene gume, čak i kad na prvi pogled izgledaju besprijekorno, jer ne poznajete njihovu prošlost i eventualna oštećenja u unutarnjoj konstrukciji.  

Kako skladištiti gume?

Za postizanje dužega životnog vijeka guma ključno je pravilno skladištenje, čime se zadržavaju njihove značajke. Goodyearovi stručnjaci savjetuju da gume čuvate na tamnom, suhom i hladnom mjestuGume s naplatcima objesite na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez naplataka čuvajte usporedno u okomitom položaju.

13.08.2019. 16:01:00
http://metro-portal.hr/uz-pravilnu-upotrebu-guma-do-sigurne-voznje/120058/