Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2014. 20:05:00
PRIRUČNA POMAGALA

Uvrnuti ali funkcionalni kozmetički savjeti

Svi ste čuli i barem jednom u životu na iznenadni ružni prišt na licu stavili malo paste za zube, no jeste li znali da ocat čini kosu sjajnijom?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Kada moderni kozmetički preparati ne djeluju ljudi posežu za drevnom narodnom medicinom ili bakinim savjetima kako bi održali i naglasili svoju prirodnu ljepotu. Mnogi od tih savjeta zvuče potpuno nerealno i uvrnuto jer njihove glavne komponente služe za neku drugu funkciju koja je apsolutno nevezana za kozmetiku i ljepotu.

Svi smo čuli i koristili, barem jednom u životu, pastu za zube kako bi se riješili iritantnih prišteva, a rezultat nije izostao; pasta za zube u potpunosti je isušila upaljenu bubuljicu.

Kako postoji još uvrnutih kozmetičkih tretmana, potrudili smo da vam prezentiramo nekoliko njih, piše Cosmopolitan.

Masna kosa - Uočili ste da vam kosa izgleda masno pri korijenu, a nemate vremena da ju operete? Nema problema, uzmite veliki kist za nanošenje šminke, dobro ga napudrajte, te nanesite na masni dio kose, potom uzmite ručnik i uklonite ostatke praha. Puder će odstraniti višak masnoće tako da nitko neće ni primijetiti da se niste tuširali.

Smrdljiva kosa - Ako vam je kosa pokupila neugodne mirise iz okoline, dim cigareta ili miris pečenja, lijek je da blago pošpricate četku za kosu parfemom, te prođete njome od korijena prema vrhovima.

Žuljevi  - Kao bi se riješili žuljeva obilno nanesite vazelin na bolno područje, ovisno da li se radi o rukama ili nogama, obucite čarape ili rukavice, te pustite da bijeli petrolej djeluje preko noći.

Suha koža - Ogulite zreli avokado, izvadite košticu iz sredine, te napravite od njega kašu. Nanesite ga na suhi dio kože i ostavite da djeluje 20-ak minuta. Nakon što operete avokado sa sebe uočit ćete da vam je koža mekana i glatka.

Lak za kosu - Ako ste odlučili frizuru održati koristeći lak za kosu pomirili ste se sa činjenicom da će ona biti kruta, no to nužno ne mora tako završiti. Naime, ako pošpricajte lak za kosu po četki i prođite kroz kosu, pomno napravljena frizura ostat će postojana, kosa će vam se sjajiti i zadržati volumen, no izostat će osjećaj da na glavi nosite šljem.

Olovka za oči - Sigurno vam se dogodilo više puta u životu da prilikom šminkanja pukne vrh olovke za oči, no kako bi to spriječili, prije apliciranja bacite olovku u frizer na 15 minuta. Uočit će te da je vrh tvrd, da se ne mrvi, te da glatko, bez zapinjanja klizi po vašoj koži.

Mirišljava odjeća - Svi znamo da odjeća koja dugo stoji u ormaru može poprimiti neugodan miris, kako bi doskočili tome ubacite mirišljavi sapun među uredno složene majice.

Zaležana kosa - Kada se nađete u situaciji da svaka dlaka na vašoj glavi svoju politiku kroji, uzmite lak za kosu, lagano pošpricajte, te limenkom laka prevaljajte divlje vlasi. Na taj način ćete izravnati kosu i pripitomiti divlju frizuru.

Crvenilo u licu - Ako imate osjetljivu kožu ili vam se javilo crvenilo ulicu praćeno s neobjašnjivom podbuhlosti i osipom skuhajte zeleni čaj, izvadite vrećicu i pustite da se ohladi. Nakon toga detaljno očistite lice, antioksidansi kojima zeleni čaj obiluje uklonit će sve upalne procese.      

Brijanje - Ako vam je nestalo pijene za brijanje ne morate očajavati jer vam regenerator može pomoći. Naime, regenerator služi da omekša kosu, a na isti način djeluje na ostale dlačice što znači da će brijanje biti ugodnije i lakše.

Sjaj u kosi - Kosi možete povratiti sjaj tako da prije pranja napravite pakung od smjese octa i mineralne vode, u omjeru 1:4. Kada nanesete smjesu, pustite da odstoji 15 minuta prije nego što operete kosu.   

02.03.2014. 20:05:00
http://metro-portal.hr/uvrnuti-ali-funkcionalni-kozmeticki-savjeti/65899/