Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2011. 12:53:50
JADRANKA KOSOR

Uvjerena sam da ćemo do kraja lipnja završiti pregovore

Predsjednica vlade i poljski premijer Donald Tusk razgovarali su u subotu u Zagrebu o završetku hrvatskih pristupnih pregovora

Fotografija vijesti

"Hrvatska Vlada sljedeći tjedan podnosi završno izvješće o poglavlju 23. i nadamo se da će Europska komisija zaključiti da smo dobro obavili posao. Izražavam uvjerenost da ćemo do kraja lipnja završiti pregovore", kazala je Kosor, naglasivši da u tu mogućnost hrvatska vlada nikada nije prestala vjerovati.

Njezin poljski kolega kazao je da je potpuno siguran da je Hrvatska uhvatila "dobar tempo" prema konačnom pristupanju Europskoj uniji. "Ako sve dobro prođe, lipanj će biti važan za završetak pregovora... to bi nam omogućilo najljepši trenutak, potpisivanje pristupnog ugovora", kazao je Donald Tusk, čija zemlja u srpnju preuzima polugodišnje predsjedanje Unijom. Za to treba još samo malo napora, kazao je.

Također je istaknuo Poljska nikoga u Bruxellesu ne treba uvjeravati da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji. "Ne poznajem nijednog europskog političara koji bi smatrao upitnim pristupanje Hrvatske u EU. Nikoga ne treba u to uvjeravati... iako ima prijestolnica gdje Hrvatsku vole nešto manje", rekao je prvi čovjek poljske vlade. Premijerka Kosor novinarima je izjavila da je poljskoj strani prenijela važnost zaključenja pregovora u lipnju jer tada, naime, Hrvatska slavi i dvadesetu obljetnicu osamostaljenja.

Tusk i Kosor razgovarali su i o gospodarskoj suradnji. U prva tri mjeseca ove godine ona je povećana za 24 posto, s tim da je hrvatski izvoz zabilježio rast od 47 posto. Ove će se godine u Poljskoj održati četiri poljsko-hrvatska gospodarska foruma. Hrvatski turizam zabilježio je prošle godine devet posto više turista iz Poljske u odnosu na 2009.

Premijerka Kosor pozvala je poljskog kolegu na Croatia summit koji se početkom srpnja održava u Dubrovniku, a ona će, najavila je, uskoro otputovati u Katowice na Europski gospodarski forum. Nakon sastanka u Banskim dvorima, dvoje premijera uputilo se u šetnju zagrebačkim gornjim gradom, Radićevom ulicom, tržnicom Dolac, a na zatim će na Trgu Petra Preradovića sudjelovati na proslavi Dana Europe.


07.05.2011. 12:53:50
http://metro-portal.hr/uvjerena-sam-da-cemo-do-kraja-lipnja-zavrsiti-pregovore/58557/