Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2012. 17:26:00
DAVLJENJE

Uvijek spreman ako šef zove

Ima li u eri smartphonea i munjevite komunikacije slobodno vrijeme uposlenika uopće ikakvu šansu

Zaposlenici su dostupni u svako doba
Zaposlenici su dostupni u svako doba (Arhiva)

Još donedavno je djelatnik neke tvrtke nakon završetka radnog vremena u pravilu (ako je to htio) za svog poslodavca bio nedostupan. Ako nije bio pri kućnom telefonu ili ako je jednostavno odlučio ne javljati se, problemi s radnog mjesta su u vrijeme odmora bili miljama udaljeni. No najkasnije od proširenja mobitela i na šire slojeve "radničke klase", uposlenici žive pod pritiskom vječne dostupnosti. Dostupnost izvan radnog vremena u najvećem broju slučajeva nije regulirana, tako da prisilna "dežurstva" nisu plaćena a sve više uposlenika ih prešutno trpi i doživljava kao dio suvremenog radnog odnosa.

 

Regulirati "prisilna dežurstva"

No nekim njemačkim strankama i sindikatima se ovaj najnoviji perfidni udar na slobodno vrijeme uposlenika nimalo ne sviđa. Zato su Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zelenih kao i predstavnici Njemačkog saveza sindikata (DGB) pokrenuli inicijativu kojom bi se zakonski regulirala "dežurstva" izvan radnog vremena i angažman "od kuće". "Ja od Savezne vlade zahtijevam nove zakonske odredbe u vezi s psihičkim opterećenjem radnika", rekao je predsjednik Michael Sommer u razgovoru za dnevnik "Bild" koji je novu odredbu opisao kao neku vrstu mjere protiv stresa.

 

Potpredsjednica SPD-a Manuela Schwesig je otišla još dalje od Sommera te je zatražila jače uključivanje sindikalnih podružnica u regulaciju čimbenika dostupnosti izvan radnog vremena. "Niti jedan šef od svojih namještenika ne smije očekivati dostupnost 24 sata dnevno. Unatoč tomu mnogi poslodavci traže upravo takvo ponašanje od svojih podređenih", kritizira Schwesig.

Zaštiti zdravlje radnika

Beate Müller-Gemmeke, koja je u stranci Zelenih zadužena za socijalna pitanja, traži uvođenje neke vrste "mobitel-kodeksa" kojim bi unaprijed bila regulirana poslovna upotreba mobilne komunikacije nakon završetka radnog vremena. "Radni i privatni život se zbog smartphonea, elektronske pošte i vječite dostupnosti sve više stapaju. To je nedopustivo", smatra Müller-Gemmeke.

Poslodavci su tu naravno drugačijeg mišljenja. Mario Ohoven, predsjednik Savezne udruge srednje velikih poduzetnika odbacio je zahtjeve za novim zakonima i pejorativno dodao kako državi ne treba neka nova pozicija "povjerenika za mobitele".

Savezni ministar zdravlja Daniel Bahr iz Liberalno demokratske stranke (FDP), koja obično podržava poduzetnike, zasad je suzdržan u ovoj raspravi. On jedino pozdravlja kada se "poduzeća brinu o zdravlju svojih namještenika". Ministrica rada Ursula von der Leyen (Kršćansko demokratska unija CDU) mnogo je otvorenije stala u obranu slobodnog vremena njemačkih namještenika. Ona smatra da se dostupnost radnika izvan radnog vremena mora na neki način kompenzirati. Von der Leyen je najavila "informativnu kampanju" tijekom koje će u kontaktu s poduzećima ukazati na stavke u njemačkom zakonu o zaštiti na radu koji već sad sadrži elemente koji bi trebali jamčiti psihičko i fizičko zdravlje uposlenika.

U Njemačkoj se već dulje vrijeme raspravlja o štetnom utjecaju na psihičko zdravlje koje sa sobom donosi vječita dostupnost. Pritom se ne dvoji o korisnosti modernih sredstava komunikacije ali se ističe opasnost po duševno zdravlje. "Ako se poremeti ravnoteža između napetosti i opuštenosti prijeti opasnost tijelu, duhu i duši", piše Osnabrücker Zeitung.

U istraživanju koje je provela udruga visokotehnoligiziranih poduzeća Bitcom čak 88 posto ispitanih zaposlenika je priznalo da je dostupno i izvan radnog vremena.

16.06.2012. 17:26:00
http://metro-portal.hr/uvijek-spreman-ako-sef-zove/71982/