Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2011. 15:31:00
ZA POTICAJ

Uvedena nagrada "Zelena prijestolnica Europe"

Prijaviti se mogu gradovi s više od 200 tisuća stanovnika zemalja članica Europske unije, te zemalja kandidatkinja - Turske, Makedonije, Islanda i Hrvatske

Zagreb
Zagreb (Wikipedia)

Kako bi potaknula gradske vlasti da rade na poboljšanju kvalitete života vodeći pritom računa o okolišu, Europska komisija uvela je nagradu "Zelena prijestolnica Europe" (European Green Capital Award), izvijestilo je danas hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, prenosi Hina.

Prijaviti se mogu gradovi s više od 200 tisuća stanovnika zemalja članica Europske unije, zemalja kandidatkinja - Turske, Makedonije, Islanda i Hrvatske, te zemalja Europskog ekonomskog prostora. Tri hrvatska grada koja ispunjavaju taj uvjet su Zagreb, Split i Rijeka, navodi ministarstvo. Iz zemalja koje nemaju gradove te veličine može se iznimno kandidirati najveći grad bez obzira na broj stanovnika.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva navodi kako je taj poziv objavilo na internetskoj stranici i proslijedilo ga Udruzi gradova te poziva i potiče hrvatske gradove da se aktivno uključe i prijave za nagradu "Zelena prijestolnica Europe" za 2014. i 2015. godinu. Ministarstvo očekuje da će se prijave početi primati u travnju ove godine, o čemu će pravodobno izvijestiti. Informacije o uvjetima sudjelovanja, postupku ocjenjivanja pristiglih prijava i općim podacima o toj inicijativi mogu se doznati na internetskoj stranici http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/index_en.htm.

Ideja o nagrađivanju gradova koji svojim održivim razvojem i predanošću najvišim standardima vezanim uz okoliš mogu biti model ostalim europskim gradovima potječe iz Tallinna. Na poticaj bivšega gradonačelnika estonske prijestolnice Jürija Ratasa, predstavnici 15 europskih gradova i Udruge estonskih gradova potpisali su 2006. godine memorandum kojim se predlaže utemeljenje takve nagrade. Danas tu inicijativu podupire više od 40 većih europskih gradova, među kojima i 21 glavni grad država članica EU-a.

Prvi gradovi koji su brinući se o ekološkim i ekoturističkim obilježjima i ponudama zaslužili ponijeti uglednu titulu "Zelena prijestolnica Europe" su Stockholm za 2010. te Hamburg za 2011. godinu. Pobjednikom za 2012. godinu proglašen je španjolski grad Vitoria-Gasteiz, a za 2013. Nantes.

Koliko je to pitanje važno za smanjenje onečišćenosti atmosfere i emisije ugljičnog dioksida ili upravljanje otpadnim vodama najbolje govori to što danas četiri od pet Europljana živi na gradskim područjima koja su suočena s najvećim ekološkim izazovima, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

25.02.2011. 15:31:00
http://metro-portal.hr/uvedena-nagrada-zelena-prijestolnica-europe/55797/