Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2011. 08:01:12
DRUGI DAN

Utorak na ZagrebDoxu

Utorak započinju filmovi iz regionalne konkurencije, nastavljaju oni iz međunarodne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZagrebDox)

U utorak na ZagrebDoxu nastavljamo s premijerama domaćih dokumentaraca: riječ je o novom filmu Krste Papića koji Cvjetni trg prikazuje kao poprište krvavih mafijaških obračuna te novom filmu Silvestra Kolbasa koji kroz vlastite snimke nudi svoju perspektivu na Domovinski rat!

Utorak na ZagrebDoxu započinje projekcijom dvaju filmova iz regionalne konkurencije, filmovima 'Poplava' Gorana Devića i 'Švelje' Biljane Gervanlieve. Nakon spomenutih, slijedi poljski film 'Put' iz međunarodne konkurencije u režiji poljskog autora Bartosza Kruhlika.  

U 15 sati u dvorani broj 1 slijedi film 'Laku noć, nitko', švicarski dokumentarac autorice Jacqueline Zünd koja nas vodi na hipnotizirajuće putovanje kroz noć, prostor i vrijeme. Četvoro protagonista s četiri različita kontinenta pati od nesanice; primijenivši različite taktike, oni se pomiruju s činjenicom da moraju živjeti 24 sata bez prekida. Na rasporedu je potom poljski film 'Ugljenari' Piotra Zlotorowicza čiji su protagonisti odabrali jednostavan život, daleko od civilizacije i u samom srcu planine žive prema ritmu prirode i pale ugljen. 

Retrospektiva uvaženog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta na repertoaru je svakodnevno u 17 sati u dvorani broj 1. Film 'U zemlji gluhih' autorovo je suosjećajno putovanje u onozemaljsku 'zemlju gluhih' - dubinsko istraživanje jezika i njegovih sposobnosti kao sredstva međuljudske komunikacije potiče nas da preispitamo prvenstvo i prirodu zvuka, filma, izgovorene riječi i onoga što se smatra filmskom gramatikom. Film je nagrađen na desetak svjetskih festivala.

U 18 sati u dvorani broj 5 u sklopu programa Majstori doxa na rasporedu je već spomenuta premijera filma 'Građani na Cvjetnom trgu' Krste Papića. Isti film progovara o stradavanju Zorana Dominija, nedužnog prolaznika, kolateralne žrtve mafijaškog obračuna na Cvjetnom trgu, koji je u novije vrijeme postao poprištem krvavih okršaja i na kojem su u posljednjih nekoliko godina ubijena još dva čovjeka. Nakon spomenutog, slijedi projekcija filma još jednog dokumentarističkog majstora, Amerikanca Fredericka Wisemana - 'Dvorana za boks' donosi prikaz škole boksa - Wiseman na suptilno provokativan način tako kritizira postojanost i prisutnost nasilja u današnjem društvu.

Drugo Dox događanje u utorak na rasporedu je u 20 sati - riječ je o novom filmu redatelja i snimatelja Silvestra Kolbasa, 'Ratnom reporteru' u kojem on kroz vlastite snimke iz Domovinskog rata koje je snimio kao snimatelj Hrvatske televizije priča vlastitu, posve osobnu priču. 

Program Stanje stvari donosi film 'Lopovi po zakonu' u kojem redatelj Aleksander Gentelev kroz priče trojice mafijaških biznismena uvodi gledatelje direktno u svijet ruske mafije. Film će biti prikazan u 21 sat u dvorani broj 1.

Posljednja projekcija na rasporedu je u 23 sata: program Kontroverzni Dox uključuje film 'Arapska privlačnost'. Redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala dokumentirali su nesvakidašnju priču nekoć gorljive austrijske feministice Barbare Wally, koja se zaljubila u Jemenca, preobratila na islam i postala njegova druga žena.
01.03.2011. 08:01:12
http://metro-portal.hr/utorak-na-zagrebdoxu/55944/