Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2008. 03:41:50

Utorak 13. svibnja 2008.

Poskupljenja sve veća, novčanici sve tanji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajać/CROPIX)

Cijena goriva probila je psihološku granicu od devet kuna, a sudeći prema kretanju cijene crnog zlata u svijetu, čini se da ćemo se  uskoro morati prilagođavati na nove psihološke granice. Potvrđuju to i najave iz Ine, ali i neodlučnost Vlade koja, očito je, teško odustaje od pozamašnih prihoda što se od prodaje nafte slijevaju u državu kasu.

U Ini tvrde kako nemaju mogućnosti kojima bi obuzdali rast cijena. Hrvatska nije otok na Atlantiku, poručio je predsjedniku Uprave Tomislav Dragičević. Ni Vlada nema jasnu viziju kako utjecati na rast cijene goriva. Jedan dan tvrde da su im ruke vezane, drugi da će plivajućim trošarinama i intervencijama u operativnim troškovima suzbiti rast, a treći dan opet pobijaju svoje najave uz obrazloženje da je to nemoguće i pozivaju Inu na ‘odgovorno ponašanje’.

Kako se cijene nafte nadovezuju na sve druge cijene, može se očekivati novi val poskupljenja. Pekari su već najavili povećanje cijene kruha do 50 lipa. HEP i Ina jedva čekaju kraj Vladinog moratorija na podizanje cijena struje i plina za 20 posto, mlijeka....  (ANC) 

16.05.2008. 03:41:50
http://metro-portal.hr/utorak-13-svibnja-2008/7331/