Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2020. 10:01:00
IZLOŽBE

Utopija - distopija u Novoj Gradiški

Organizatorice su odlučile napraviti međunarodni natječaj što je u konačnici rezultiralo daleko širim uvidom u stvaralaštvo umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja

Utopija-distopija
Utopija-distopija (Arhiva)

Na prijedlog ravnateljice Doma kulture Nova Gradiška Danijele Juranović nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol je u suradnji s Domom kulture Nova Gradiška osmislila online izložbu s ciljem da se zbog pandemije korona virusa ne zaustavi realizacija kulturno-umjetničkih sadržaja već da ih realiziramo u primjerenom obliku.

Kako je tada već bilo objavljeno nekoliko natječaja za likovne umjetnike koji su se direktno referirali na pandemiju i virus, Danijela Juranović i Sonja Švec Španjol odlučile  su osmisliti jednu širu univerzalnu temu koje su se dotakli mnogi umjetnici tijekom svog profesionalnog djelovanja.

Naime, kroz povijest su umjetnici ovisno o vlastitom karakteru, mogućnostima i inspiraciji reagirali na aktualnosti bilježeći ono dobro, loše, ali i potencijalno moguće. Pojedini autori su progovarali o anomalijama u svijetu potencirajući sve strahote i grozote djelovanja, drugi su isticali sve ono lijepo i dobro što bismo mogli izgubiti, a treći su se posvetili bilježenju vlastitih vizija svijeta - utopija i distopija.

Tako su autorice osmislile koncept u kojem su pozvale umjetnike da prijave radove koji se referiraju na temu utopije ili distopije te predoče kako izgleda njihovo "mjesto kojeg nema" tj. je li njihova zamišljena stvarnost (ili budućnost) idilična ili katastrofična? Neovisno o godini nastanka djela, autori su pozvani da s javnošću podijele vlastite vizije svijeta, bilo da one po karakteru pripadaju utopiji, distopiji ili suprotstavljanju obje mogućnosti unutar jednog djela (primjerice diptiha), te da u artist statementu navedu  u kojim uvjetima je rad nastao i što ih je nagnalo na njegovo stvaranje.

Organizatorice su odlučile napraviti međunarodni natječaj što je u konačnici rezultiralo daleko širim uvidom u stvaralaštvo umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Na natječaj za međunarodnu online izložbu "Utopija-distopija" javilo se čak 99 autora iz zemlje i regije, a za sudjelovanje na izložbi među prijavljenima odabrano je ukupno 70 autora. 

Na natječaj su se javili autori iz svih dijelova Hrvatske, ali i umjetnici iz Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, pa čak i hrvatski autori koji žive u inozemstvu. Natječaj je rezultirao objedinjavanjem izuzetno raznovrsnih izričaja i tehnika kao i obrađenih podtema tako da u konačnici izložba nudi jedan iznimno zanimljiv i raznolik sadržaj koji nadilazi vrijeme pandemije i koji će biti aktualan i za pet, deset godina, jer su se umjetnici primarno referirali na opće probleme, ali i vrijednosti koje prate čovječanstvo od samih početaka pa do aktualnog vremena. Isto tako, pristigli radovi obuhvaćaju doista različite tehnike uključujući crteže, grafike, slike, fotografije, skulpture, objekte, instalacije i video radove.

Izložba je koncipirana tako da počinje s umjetnicima koji su u svojim radovima problematizirali iskonsko pitanje autora, likovnog djela i pozicije umjetnika, potom slijede autori koji su posegnuli za praiskonskim i mitskim referirajući se na duhovne i karakterne vrijednosti drevnih naroda. Logično, najveći broj autora osvrnuo se upravo na negativne posljedice suvremenog svijeta - od tehnološkog razvitka koji je rezultirao otuđenjem pojedinca pa do zasebnih iskustava i preispitivanja vlastitosti u doba pandemije, no čak i unutar ovog područja nailazimo na niz iznimno kreativnih rješenja u smislu da se radovi doista ne ponavljaju iako se u srži dotiču istog područja. U duhu suvremenog svijeta mnogi autori su se osvrnuli i na negativne posljedice kapitalizma i konzumerističkog društva. Nekolicina umjetnika i umjetnica ponudila je vrlo zanimljive interpretacije suprotstavljanja utopije i distopije unutar jednog rada ili diptiha. Priroda je oduvijek pružala sigurno i inspirativno utočište, pa su tako mnogi slavili njezinu ljepotu ili ukazivali na čovjekovu destrukciju prirode. Pojedinci su s publikom podijelili vlastite unutarnje borbe sa strahovima u ovo neizvjesno vrijeme. Iako je bilo za očekivati da će većina autora prijaviti distopijska viđenja sadašnjosti i budućnosti, to u konačnici nije bio slučaj. Dapače, osim u prirodi, nekoliko autorica je ključ naše potencijalno svjetlije budućnosti pronašlo u djetinjstvu i vrijednostima koje smo svi zaboravili i potisnuli prilikom odrastanja, a kojima bi se možda trebali vratiti. Zaključno, autori su iskazali iskrenu brigu, predanost i angažiranost oko problema današnjice djelujući u području svojih umjetničkih vokacija, te su kroz kvalitetne i autentične radove iznjedrili široku paletu preispitivanja temeljne istine našeg postojanja kroz vlastita distopijska i utopijska viđenja.

Inicijator i nositelj izložbe: POUMAR Nova Gradiška

Organizator: POUMAR Nova Gradiška

Kustosica i selektorica izložbe: Sonja Švec Španjol

Članica povjerenstva: Danijela Juranović

Izložba se može pogledati na linku: http://poumar-ng.hr/utopija-distopija-grupna-zirirana-online-izlozba/?fbclid=IwAR32ULt8GxE-6AbhKtoYQoDiE563d-0hN5tc4AB7GDpWt-MfoW2DZfIpRok   

13.07.2020. 10:01:00
http://metro-portal.hr/utopija-distopija-u-novoj-gradiski/126244/