Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2012. 08:11:00
HE HE

Utjecaj globalne ekonomije na Fatin biznis

Da nije baš tako i grozno smiješno, čovjek bi se rasplakao ...

Kako globalna ekonomija/gospodarsto utječe na Fatin biznis
Kako globalna ekonomija/gospodarsto utječe na Fatin biznis (Arhiva)

Fata je vlasnica bara. Ona shvaća da su u glavnom sve njene mušterije nezaposleni alkoholičari i da od takvih mušterija njen bar ne može baš opstati. Da bi riješila ovaj problem, ona napravi novi marketinški plan kojim dozvoljava svojim mušterijama konzumaciju 'na crtu' (piješ sad / platiš kasnije).

Fata bilježi dugove svojih mušterija i praktično im odobrava kredite za piće. To se brzo pročuje i kao rezultat - mušterije navale u Fatin bar. Vrlo brzo njen bar ima najveći promet u gradu.

Kako mogu konzumirati piće na odgodu, nitko od mušterija se ne buni što Fata s vremena na vreme podiže cijene vina i piva - najčešće konzumiranih pića. Kao dodatna posljedica ovoga, dolazi do ogromnog povećanja bruto prihoda.

Mladi i dinamični potpredsjednik lokalne banke prepoznaje ogromni budući potencijal ovih dugova i povećava Fati kreditni limit u svojoj banci. On ne vidi nikakav problem u tome, jer iza svega stoje dugovi nezaposlenih alkoholičara - mušterija kao zalog! To brzo primijete i eksperti za burzovno poslovanje u centrali banke i smisle način kako da ostvare ogromne bonuse pretvarajući ove kredite u ALKO-OBVEZNICE. Ovim vrijednosnim papirima se onda trguje na svjetskoj burzi dionica.

Naivni investitori u stvari ne razumiju najbolje da su "preporučene" obveznice koje su kupili - u stvari dugovi nezaposlenih alkoholičara i tako cijena obveznica stalno raste i uskoro postaju jedne od najboljih za trgovinu u nekim od vodećih državnih brokerskih kuća.

Jednog dana (iako cijene dionica i obveznica i dalje rastu), menadžer u lokalnoj banci odluči da je ipak vrijeme da se zahtijeva plaćanje kredita izdanog na račun odgođenog konzumiranja alkohola u Fatinom baru.

On obavještava Fatu, a ona onda zahtijeva plaćanje od strane svojih mušterija, ali - kako su oni samo nezaposleni alkoholičari naravno da ne mogu platiti. Kako Fata ne može ispuniti svoje obveze na ime kredita kod lokalne banke, ona proglašava bankrot. Bar se zatvara i njenih 11 zaposlenih gubi posao.

Preko noći, cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%. Urušena vrijednost obveznica uništava likvidnost banke: banka ne može više odobravati nove kredite i njena ekonomska aktivnost biva zamrznuta.

Kako su dobavljači takođe odobravali Fati odgođeno plaćanje i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, sad moraju otpisati sav njen dug uz gubitak preko 90% pretpostavljene vrijednosti obveznica.

Njen dobavljač vina proglašava bankrot, zatvarajući obiteljski biznis koji se uspješno odvijao pune tri generacije; njenog dobavljača pive preuzima konkurentska firma koja odmah zatvara lokalnu pivovaru i otpušta svih 150 radnika.

Srećom, banka, brokerska firma kao i njihovi direktori bivaju spašeni multi-milijunskom financijskom infuzijom od strane vlade, bez dodatnih obaveza.

Fondovi neophodni za ovo izbavljenje bit će osigurani iz novouvedenih poreza koji padaju na leđa zaposlene srednje klase građana, koji u glavnom ne piju alkohol i nikad nisu ni bili u Fatinom baru.

08.04.2012. 08:11:00
http://metro-portal.hr/utjecaj-globalne-ekonomije-na-fatin-biznis/69851/