Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2014. 10:17:58
WTF?!

Ustavni sud zabranio roditeljima odlučivanje o cijepljenju

Ustavni sud odbio je prijedlog za ocjenom ustavnosti obvezne imunizacije djece, te odlučio da o cijepljenju djeteta u Hrvatskoj roditelji ne mogu samostalno odlučivati

Roditelji nemaju pravo odlučivati o djeci? WTF?!
Roditelji nemaju pravo odlučivati o djeci? WTF?! (Arhiva)

Nakon što je prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga "Život ili cijepljenja" iz Zagreba, Ustavni sud zatražio je mišljenje Ministarstva zdravlja koje aktivnu imunizaciju ističe kao najdjelotvorniju mjeru u sprječavanju zaraznih bolesti.

Ustavni sud je uvažio stajalište Ministarstva zdravlja da je cijepljenje najbolja zaštita od potencijalno opasnih bolesti, te da je "pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na izbor".

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo najavljuju javnu raspravu o zakonskoj obvezi cijepljenja djece u travnju.

Cilj je razgovarati sa širom javnosti, udrugama pacijenata i svim nadležnim institucijama o potrebi zakonske regulacije obveznog provođenja cijepljenja, kažu u HZJZ-u.

Vezano uz europsku praksu, HZJZ napominje da postoje neke zemlje u kojima cijepljenje nije zakonska obveza, ali u takvim slučajevima se na neki drugi način regulira cijepljenje i dostizanje visoke procijepljenosti u populaciji, npr. kroz nemogućnost upisa djece u javne škole i vrtiće, ustezanje socijalne pomoći ili nekih drugih materijalnih prava.

U HZJZ-u ističu kako je od izuzetne važnosti osigurati da naša djeca i sugrađani budu zaštićeni od svih bolesti od kojih ih sada uspješno štitimo. 
Opravdanost samog cijepljenja je neupitna, a stručno stajalište utemeljeno na znanstvenim dokazima nepodijeljeno, naglašava HZJZ.

Građanska inicijativa "Cijepljenje - pravo izbora", u komentaru odluke Ustavnog suda o obvezatnosti cijepljenja ističe da je Ustavni sud tu odluku donio na temelju pogrešnih pretpostavki o štetnosti cijepljenja, zanemarivši pritom pravno pitanje opravdanosti zakidanja slobode odlučivanja.

Zbog presumpcije štetnosti cijepiva traženo je mišljenje Ministarstva zdravlja pa je cijela priča otišla u krivom smjeru (Ministarstvo zdravlja govori o medicinskim pokazateljima, a ne o pravnim utemeljenostima). Mi ne propitujemo štetnost ili korisnost cjepiva već pravnu opravdanost zakidanja nečije slobode, ističu iz Građanske inicijative koja traži da u Hrvatskoj cijepljenje bude neobavezno "kao i u većini razvijenih europskih zemalja".

"Odluka je nama i svim građanima na štetu. U svim konvencijama jasno stoji da građani - roditelji imaju pravo izbora i da viši interesi ne postoje. U jednom dijelu je Ustavni sud Konvenciju o pravima djeteta tumačio potpuno suprotno tumačenjima razvijenih svjetskih i europskih zemalja, a takvo njegovo tumačenje je kasnije osnova za kažnjavanje roditelja u Hrvatskoj", tvrdi Građanska inicijativa.

Inicijativa napominje i da je zahtjev za ocjenom ustavnosti podnesen prije 6 godina, a još ima mnogo argumenata koji u tom zahtjevu nisu bili predstavljeni Ustavnom sudu, koji bi ih svakako trebao razmotriti prije donošenja ispravne odluke kojom se neće kršiti osnovna ljudska prava.

27.03.2014. 10:17:58
http://metro-portal.hr/ustavni-sud-zabranio-roditeljima-odlucivanje-o-cijepljenju/84060/