Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2015. 16:31:00
STVARNO BRZO

Ustavni sud usvojio Bandićevu žalbu

Ustavni sud nekim čudom u slučaju Milana Bandića djeluje fantastično ekspeditivno, kao da nemaju pametnijeg posla i tonu zaostataka

Ustavni sud je fantastično ažuran .. kao nikad do sada?!
Ustavni sud je fantastično ažuran .. kao nikad do sada?! (Arhiva)

Ustavni sud usvojio je tužbu Milana Bandića i ukinuo tri rješenja: rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 18. ožujka 2015., rješenje suca istrage Županijskog suda u Zagrebu od 10. ožujka 2015. i rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 9. ožujka 2015.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda 18. ožujka donijelo je pravomoćnu odluku o pritvoru Milana Bandića i o uplati 15 milijuna kuna jamstva u proračun zbog ometanja kaznenog postupka i utjecaja na svjedoke, odnosno kršenja uvjeta jamstva.

Ukidanjem tog rješenja Bandić izlazi na slobodu i vraća mu se oduzetih 15 milijuna kuna jamstava. Na slobodi bi mogao biti vjerojatno sutra.

Prethodno je donošenje odluke o produljenju istražnog zatvora za Milana Bandića odgođeno je za sutra. Prema riječima suca Ivana Turudića, Ustavni sud danas je odlučivao o istom predmetu.

Stoga će Županijski sud pričekati odluku Ustavnog, pa će sutra poslijepodne odlučiti o pritvoru. Podsjetimo, Bandić je u Remetinec vraćen 10. ožujka, nakon proširenja USKOK-ove istrage u slučaju Agram. 

Uskok je tražio da Bandić i dalje ostane iza rešetaka, a prihvati li sud posljednji zahtjev tužiteljstva istražni bi mu se zatvor mogao produljiti sve do lipnja. Bandić će zbog ročišta koje je zakazano za 13 sati biti doveden iz Remetinca, a njegova obrana ne otkriva hoće li tražiti da se zatvor zamijeni nekom drugom mjerom opreza ili jamstvom, nakon što je prvo jamstvo od 15 milijuna kuna završilo u državnom proračunu zbog utjecaja na Uskokovu svjedokinju Vidu Demarin.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić dva puta nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su pronađene tijekom pretraga, među ostalim i u Bandićevoj vikendici, iako su umjetnine zapravo bile poklonjene njemu, a ne Zakladi.

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića sredinom veljače podignuta je i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi U ime obitelji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma Birajmo zastupnike imenom i prezimenom priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna. No Sud je tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

09.04.2015. 16:31:00
http://metro-portal.hr/ustavni-sud-usvojio-bandicevu-zalbu/91088/