Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2011. 11:08:00
USKORO NA SLOBODI?

Ustavni sud bi mogao narediti Remetincu puštanje Sanadera

"Smatramo da bi Ustavni sud, kao krovna pravosudna institucija, mogao i izravno od zatvora zatražiti Sanaderovo puštanje, a u tom bi slučaju on danas mogao biti na slobodi", kazala je Sloković

Sanader pri uhićenju u Salzburgu

Obrana Ive Sanadera očekuje da bi Ustavni sud tijekom dana mogao izravno od zatvora u Remetincu tražiti oslobađanje bivšeg premijera, budući da nadležni Županijski sud nije postupio po ranijem naputku Ustavnog suda i Sanadera, uz jamčevinu, pustio iz zatvora u ponedjeljak u sedam ujutro, javlja Hina.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je obrana još jučer poslala faks Ustavnom sudu u kojem kažu da se Sanadera treba pustiti na slobodu, s obzirom da Županijski sud nije poštivao raniju odluku najvišeg pravosudnog tijela.

Dodala je da će obrana danas i osobno sudu predati ustavnu tužbu, nakon čega bi, po mišljenju obrane, bivši premijer trebao izaći iz Remetinca.

"Smatramo da bi Ustavni sud, kao krovna pravosudna institucija, mogao i izravno od zatvora zatražiti Sanaderovo puštanje, a u tom bi slučaju on danas mogao biti na slobodi", kazala je Sloković Hini.

Ne postupi li Ustavni sud prema očekivanjima Sanaderovih odvjetnika bivši premijer iz zatvora bi najranije mogao izaći krajem tjedna, odnosno kada Vrhovni sud odluči o žalbi USKOK-a na subotnju odluku optužnog vijeća Županijskog suda.

Prema toj odluci Sanaderu je istražni zatvor zamijenjen najvećom jamčevinom u povijesti hrvatskog pravosuđa u iznosu od 12,4 milijuna kuna, većinom u hipotekama na nekretnine, te dvjema sigurnosnim mjerama koje Sanadera obvezuju na predaju putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

No, USKOK se žalio na odluku uvjeren da bi jamčevina morala biti veća s obzirom na višestruko veću imovinsku štetu koja se Sanaderu stavlja na teret.

Posljednju odluku u vezi Sanaderova zatvora optužno vijeće Županijskog suda donijelo je nakon što je USKOK u petak podnio optužnicu u slučaju Fimi media u kojoj je zatražio produljenje istražnog zatvora.

U slučaju Fimi media optužena je i Sanaderova bivša stranka HDZ te još devetero pravnih i fizičkih osoba koje se tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" s ukupno 46,6 milijuna kuna.

O Sanaderu koji je uhićen 10. prosinca prošle godine, a u Remetincu je od 18. srpnja kada je izručen Hrvatskoj, danas bi trebalo odlučivati i saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo. To mu tijelo, prije nego što optužnica za Fimi mediu postane pravomoćna treba skinuti zastupnički imunitet koji mu traje do konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora.

12.12.2011. 11:08:00
http://metro-portal.hr/ustavni-sud-bi-mogao-narediti-remetincu-pustanje-sanadera/66299/