Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2010. 17:45:33
JOSIPOVIĆ U SRBU

Ustaše i četnici su služili zajedničkom gazdi

Predsjednik Josipović danas je u Srbu otkrio obnovljeni spomenik u povodu 69. godišnjice ustanka u tom mjestu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/Cropix)

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća (SNV) u suradnji sa Savezom antifašitičkih boraca i antifašista Hrvatske. Zajedno s predsjednikom Josipovićem obnovljeni spomenik su otkrili izaslanik predsjednika Sabora Milorad Pupovac i predsjednica SABAH-a Vesna Čulinović-Konstantinović.

Spomenik je djelo kipara Vanje Radauša, otkriven je 1950., s uklesanim tekstom da je u "tom mjestu 27. VII 1941. pukla prva ustanička puška u Hrvatskoj". Tog datuma u bivšoj SFRJ slavio se republički praznik Dan ustanka naroda Hrvatske. Radaušev je spomenik srušen u ljeto 1995.

SDSS je kao dio koalicijskog sporazuma 2007. uvrstio spomenik u Srbu na listu pet velikih spomeničkih cjelina za koje traži obnovu. Vlada je početno za obnovu odobrila milijun kuna, a u drugom navratu više od dva miljuna što nije bilo dostatno pa je SNV pokrenuo inicijativu da osigura donaciju kamena granita iz Srbije. U suradnji s uredom srbijanskog predsjednika Tadića i Zavičajnim udruženjem Ličana iz Srba koje djeluje u Srbiji, za dovršetak obnove prikupljeno je oko 100.000 eura, obavijestio je SNV u prošlotjednu pozivu na skup. Skupu je danas nazočio i izaslanik predsjednika Republike Srbije Mlađan Đorđević.

"Svako zlo može biti pobijeđeno"

Istodobno sa svečanošću otkrivanja spomenika na nekoliko stotina metara udaljenosti prosvjedovali su nezadovoljnci iz više pravaških stranaka i braniteljskih udruga koji su pjevali hrvatske pjesme, nosili hrvatske zastave. Oni su, kako su isticali u pozivima na današnje okupljanje, ocijenili da se spomenuta obljetnice povezuje s velikosrpskom, a ne antifašističkom ideologijom .

Obrativši se nazočnima, predsjednik Josipović je istaknuo da nas ovaj spomenik uči kako svako zlo "kolikogod bilo veliko može i mora biti pobijeđeno". Dodao je da su partizani pobijedili te da mu je drago što je danas s njima. Josipović je podsjetio da je 22. lipnja ove godinje bio u Brezovici na obljetnici osnutka sisačkog partizanskog odreda što se od osamostaljenja Hrvatske slavi kao Dan antifašističke borbe.

"Tada sam prijateljima i suborcima mojeg oca s ponosom rekao: stavite odličja da ih svi vidimo", istaknuo je Josipović naglasivši kako mu je drago što i na današnjem skupu u Srbu vidi da se nose odličja zaslužena u II svjetskom ratu. Kazao je kako mu je vrlo drago što na današnjem skupu u Srbu neki nose "kape partizanke", rekavši da one nose poruku mira i da su lijepe. Josipović je također kazao da se, dok je on išao u školu, više učilo o II. svjetskom ratu, a da u današnjim udžbenicima, kako je ocijenio, "nema pune istine".

"Udžbenici se moraju promijeniti, moraju odražavati istinu", istaknuo je, rekavši kako nikad nije našao tekst u kojem bi se pisalo "o nekoj velikoj, jakoj bitki između ustaša i četnika". Toga nije bilo jer ustaše i četnici su služili zajedničkom gazdi", dodao je Josipović. "I hrvatski i srpski narod i ovdje i na drugim mjestima znali su prepoznati tko nosi slobodu i perspektivu te su izabrali partizane", rekao je.

Istaknuo kako će Hrvatska podupirati napore susjednih zemalja da uđu u EU, pošto Hrvatska postane član EU-a. Po Josipovićevim riječima danas hrvatska vlada treba voditi bitke protiv neimaštine, zaostajanja i korupcije. Istaknuo je da s optimizmom trebamo razgovarati o budućnosti. "Siguran sam da je ta budućnost onakva kakvu su željeli oni koji su ovdje prije mnogo godina dizali ustanak", zaključio je govor predsjednik Josipović.

Prosvjednici dobacivali "četnici"

Na novinarski upit nakon svečanosti kako komentira prosvjedni skup, Josipović je kazao da su "i ovdje branitelji". "Demokratsko je pravo svakoga da izražava svoje stajalište, ljudi su se našli, izrazili svoje stajalište i ja na to nemam primjedbe", rekao je Josipović novinarima.

Dok je skupina s Jospovićem prolazila pokraj skupine prosvjednika nakon svečansoti, prosvjendici su zviždali, dobacivali "četnici" te uzvikivali "Franjo, Franjo". Čuli su se i povici u kojima se spominje riječ "poglavnik". Bio je istaknut veliki transparent na kojem je pisalo "Odobriti zločin je zločin." Prosvjednici su nosili i natpise "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat"

Milorad Pupovac je na svečansoti između ostalog istaknuo dva datuma s početka II. svjetskog rata: 22. lipnja 1941. u Brezovici i 27. srpnja 1941. kada je, kako drži, u Srbu, dignut ustanak. "Ta dva datuma nisu protivni jedan drugom, nego su skupa doveli do toga da partizani pobijede", rekao je.

Vladin izaslanik Slobodan Uzelac je istaknuo da je ponosan što je vlada pomogla obnovu spomenika u Srbu, koji, kako je rekao, simbolizira neuništivu borbu za slobodu.  Predsjednica SABAH-a Vesna Čulinović-Konstantinović je rekla kako su napadi na Tita i NOB "neargumentirani pokušaji rehabilitiranja zločinačke prošlosti". (hina/metro-portal)

27.07.2010. 17:45:33
http://metro-portal.hr/ustase-i-cetnici-su-sluzili-zajednickom-gazdi/45238/