Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2013. 11:16:00
HMM ...

Usporavanje starenja novi je cilj medicine

Prema istraživanjima najeminentnijih sveučilišta, usporavanje starenja bolje je ulaganje nego novi lijekovi za srčane bolesti i rak

Kako usporiti starenje?
Kako usporiti starenje? (Shutterstock)

Nova znanstvena otkrića sugeriraju da je moguće usporavanje starenja, pišu autori te studije objavljene u najnovijem broju američkog časopisa Health Affairs.

Čak bi i skroman uspjeh tih istraživanja imao vidljiv učinak na zdravlje osoba od 65 godina i više između 2030. i 2060., zaključili su istraživači sa sveučilišta Harvard i Columbia te drugih institucija.

Time bi se dobilo dodatnih 12 milijuna osoba treće dobi dobrog zdravlja do 2060. u SAD, to jest puno više nego što predviđaju najoptimističniji scenariji glede novih lijekova protiv raka i srčanih bolesti, objašnjavaju oni.

"Tijekom zadnjih 50 godina, najvažnija dobit za dugovječnost dolazi od smanjenja smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti i raka", bilježi Dana Goldman, jedna od glavnih koautora tog istraživanja.

"Kada bi se moglo sporije starjeti bilo bi moguće odgoditi pojavu i napredovanje velikog broja bolesti", objašnjava ta istraživačica.

Smanjiti pojavnost raka za 25% tijekom sljedećih desetljeća jedva da bi poboljšalo zdravlje stanovništva tijekom tog razdoblja, što vrijedi i za kardiovaskularne bolesti, glavni uzrok smrtnosti u svijetu, pokazuje model koji su razvili znanstvenici.

Po njima, isti broj starijih osoba bit će na životu i hendikepirano 2060. godine, nastavili ili ne pronalaziti načine borbe protiv raka.

Prethodno istraživanje govorilo je da bi iskorjenjivanje raka produžilo životni vijek za oko 3 godine.

"Čak i marginalan uspjeh na usporavanju starenja imao bi ogroman utjecaj na javno zdravstvo i kvalitetu života što predstavlja fundamentalno novi pristup", istaknuo je Jay Olshansky s University of Illinois u Chicagu, jedan od koautora radova koji potiču na hitno istraživanje.

09.10.2013. 11:16:00
http://metro-portal.hr/usporavanje-starenja-novi-je-cilj-medicine/80936/