Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2013. 15:27:00
PACMAN

Uspješno testirano cjepivo protiv kokaina

Cjepivo u krvi naganja kokain i jede ga, baš poput Pacmana iz popularne igrice, onemogućujući mu da stigne do mozga

Cjepivom do skidanja s kokaina
Cjepivom do skidanja s kokaina (Arhiva)

Cjepivo protiv kokaina već se dugo provlači medijima kao čudotvorno rješenja za ovu tešku ovisnost, a istraživači su upravo završili uspješno testiranje cjepiva na primatima i na taj način omogućili početak kliničkih istraživanja na ljudima. 

Radiološkom tehnikom pokazali su da je cjepivo u mogućnosti spriječiti kokain da stigne do mozga, jer ga zapravo jede u krvi poput Pacmana. Znanstvenici vjeruju da bi ova strategija mogla biti izuzetno učinkovita u oslobađanju od ovisnosti jer, čak i ako liječeni ovisnik ponovno uzme kokain, on neće imati nikakvo djelovanje.

Cjepivo kombinira običan virus prehlade s česticama koje su dizajnirane tako da imitiraju strukturu kokaina. U ispitivanju na primatima pokazalo se da tijelo primjećuje virus u cjepivu, pokreće reakciju imunološkog sustava i uništava virus i čestice koje imitiraju kokain, jer tijelo smatra kokain neprijateljem i uljezom kojeg se treba riješiti. 

Za sada se ne može pretpostaviti koliko će puta ovisnici trebati biti cijepljeni kako bi se potpuno skinuli s droge. Cjepivo je na miševima bilo učinkovito tijekom 13 tjedana, dok je kod primata funkcioniralo sedam tjedana. 

Inače, kokain proizvodi zadovoljstvo kod korisnika blokiranjem recikliranja dopamina, hormona sreće, i to u dva dijela mozga, pa se nakon gomilanja dopamina na završecima živaca dobiva osjećaj kokainskog zadovoljstva. 

12.05.2013. 15:27:00
http://metro-portal.hr/uspjesno-testirano-cjepivo-protiv-kokaina/78079/