Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2012. 03:16:00
OTKRIĆE

Uspjeh znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković

Nova metoda bi mogla unaprijediti razumijevanje kemijskih procesa ključnih za farmaceutsku, kemijsku i metaluršku industriju

Uspjeh znanstvenika s Ruđera
Uspjeh znanstvenika s Ruđera (Shutterstock)

Dr. Ivan Halasz, znanstvenik Laboratorija za sintezu novih materijala Instituta Ruđer Bošković u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika otkrio je novu, inovativnu i ekološku metodu za istraživanje kemijskih reakcija koja bi mogla unaprijediti industriju i očuvati okoliš, priopćeno je danas iz Instituta Ruđer Bošković.

Nova metoda bi mogla unaprijediti razumijevanje kemijskih procesa ključnih za farmaceutsku, kemijsku i metaluršku industriju te otvoriti nove mogućnosti u području 'zelene kemije' i ekološki prihvatljivog stvaranja novih kemijskih proizvoda.

Naime, u tim se industrijama u mehanokemiji često koristi metoda visokofrekventnog 'mljevenja' koja se odvija u zatvorenim i neprozirnim posudicama, uglavnom od čelika, pa se tijek reakcije ne može pratiti bez zaustavljanja i otvaranja posudica čime se ne dobiva realna slika reakcije.

Rezultate istraživanja objavio je prestižni svjetski kemijski časopis Nature Chemistry, sestrinski časopis Naturea. Osim dr. Halasza u otkriću je sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik dr. Tomislav Friščić sa Sveučilišta McGill iz Kanade.

05.12.2012. 03:16:00
http://metro-portal.hr/uspjeh-znanstvenika-s-instituta-rudjer-boskovic/75251/