Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2020. 20:01:00
STVARNO?

Uspjeh muškarca ovisi o - ženi

Istraživanje je pokazalo da žene i muškarci koji imaju supružnike koji im pružaju podršku imaju veće izglede za uspjeh u životu

Podržava li vas partner?
Podržava li vas partner? (Arhiva)

Odabir pravog životnog partnera može pomoći u uspjehu, tvrde znanstvenici, a tako kažu i neki uspješni muškarci - na primjer, Barack Obama svoj politički uspjeh pripisuje svojoj supruzi. Znanost je također objasnila da to nisu samo prazne riječi.

Duboko u sebi, svatko zna koliko je njegov supružnik utjecao na uspjeh. Istraživanje koje je objavilo Sveučilište Carnegie Mellon potvrdilo je ono što kaže Obama - žene i muškarci koji imaju supružnike koji im pružaju podršku imaju veće izglede za uspjeh u životu.

U eksperimentu je sudjelovalo 163 para, dali su im jednostavne zadatke i zagonetke te su pratili način na kojih ih parovi rješavaju i kako komuniciraju prije donošenja konačne odluke i odluke hoće li se boriti za nagradu.

Bilo je sudionika koji su se međusobno ohrabrivali na borbu za nagradu, dok je bilo i onih čiji supružnici nisu bili uvjereni, a nisu ni davali podršku, piše Brightside.

Štoviše, istraživači su provjerili iste parove šest mjeseci kasnije i otkrili su da su oni koji su prihvatili izazov i nadmetali se za nagradu, doživjeli više osobnog rasta i tvrdili su da imaju više sreće i blagostanja od onih koji su odbili.

To nije jedino istraživanje na ovu temu. Istraživači sa Sveučilišta Washington u St. Louisu također su proveli istraživanje kako bi dokazali da uspjeh pojedinca ne ovisi samo o njemu - i supružnik igra ogromnu ulogu. Svjesnost partnera i pragmatizam su ključni elementi za uspjeh supružnika.

Naravno, podrška partnera je važna bez obzira radi li se muškarcu ili ženi.

28.01.2020. 20:01:00
http://metro-portal.hr/uspjeh-muskarca-ovisi-o-zeni/123419/