Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2012. 18:27:59
EGZOTIČNI POREMEĆAJ

Uspavana ljepotica napokon se probudila iz dvomjesečnog sna

Britanska tinejdžerica zaspala je u travnju, a kada je konačno otvorila oči na kalendaru je debelo bio lipanj

Stacey Comerford, uspavana ljepotica
Stacey Comerford, uspavana ljepotica (Caters News)

Stacey Comerford, 15-godišnjakinja iz Velike Britanije, spavala je u komadu dva mjeseca, od kraja travnja do sredine lipnja, no ne zato što je umorna ili je pretrpjela neku traumu, već zato što pati od Kleine-Levinovog sindroma. Taj iznimno rijetki i neizlječivi poremećaj još se naziva i "sindromom uspavane ljepotice" jer osobe koje pate od njega mogu imati epizode da danima ili tjednima spavaju bez prekida.

"Kada ima epizodu ona se može ustati kako bi obavila nuždu, popila vodu ili pojela hranu, no ona tada nije budna", rekla je majka Bernie Comerford za Sun, te nadodala da se Stacey ne sjeća stvari koje su se dogodile za vrijeme transa.

Majka također kaže kako se Stacey za vrijeme epizoda spavanja totalno podjetinji.

"Kada spava zna biti ćudljiva, no ona si ne može pomoći. Ponaša se poput malog djeteta koje hoće raditi stvari na svoju ruku. Lupa nogama o pod kada ne dobije ono što želi", pojašnjava gospođa Comerford.

Znanstvenici kažu kako je Kleine-Levinov sindrom neka vrsta rijetkog poremećaja spavanja koji najčešće pogađa tinejdžere, a simptomi tipično nestaju kada adolescenti odrastu.

Iako nije u potpunosti poznato što uzrokuje sindrom uspavane ljepotice, liječnici sumnjaju da je to autoimuna bolest za koju ne postoji lijek ili tretman za ublažavanje simptoma. Najbolji pristup je čekanje da ona prođe sama od sebe, kažu stručnjaci.  

19.06.2012. 18:27:59
http://metro-portal.hr/uspavana-ljepotica-napokon-se-probudila-iz-dvomjesecnog-sna/72061/