Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2011. 15:57:00
NIKAD NIJE PREKASNO

Nakon 44 godine izlazi "izgubljeni" album Beach Boysa

Album The Smile Sessions ostavljen je nedovršen nakon što je suosnivača skupine - pjevača, glazbenika i skladatelja Briana Wilsona pogodila teška emocionalna kriza

Fotografija vijesti

S više od 44 godine zakašnjenja ove će jeseni svjetlo dana ugledati slavni „izgubljeni" album „Smile" američke grupe Beach Boys, prenosi Hina.

Snimke za taj album, kojemu je prethodio album "Pet Sounds", smatran jednim od najvećih albuma u povijesti rock glazbe, nastale su 1966. i početkom 1967., ali je album ostavljen nedovršen nakon što je suosnivača skupine - pjevača, glazbenika i skladatelja Briana Wilsona pogodila teška emocionalna kriza.

"Brian je dok smo to snimali bio na vrhuncu svoje kreativnosti", kaže pjevač skupine Mike Love, uz kojega su osim Briana u originalnoj postavi benda bila i Brianova braća Dennis i Carl Wilson, te prijatelj Al Jardine.

Neke od pjesama snimane su istodobno s onima za album "Pet Sounds" a četiri je pjesme Brian, poznat po ekscentričnom pristupu pisanju glazbe, napisao u kutiji punoj pijeska veličine 7,5 četvornih metara postavljenoj u njegovoj dnevnoj sobi kako bi "stvorio osjećaj da se nalazi na plaži kraj oceana".

Projekt je obustavljen zbog Brianove preopterećenosti i drogiranja, napetosti unutar benda, te sukoba s izdavačem. Neke su pjesme kasnije objavljene u različitim oblicima kao singlovi, na kasnijim albumima ili neslužbenim snimkama.

Brian je 2004. ponovno snimio čitav album radi solo objave, no originalne su snimke ostale podalje od očiju javnosti.

Skorašnji će album biti "najbliži onome kako je trebao izgledati prvotni gotovi album 'Smile", a uključivat će i alternativne verzije pjesama, skice pjesama, te snimke čavrljanja u studiju, stoji u priopćenju izdavačke kuće EMI.

Album "The Smile Sessions" bit će u prodaji od 31. listopada.

01.09.2011. 15:57:00
http://metro-portal.hr/uskoro-izlazi-izgubljeni-album-beach-boysa/62783/