Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 07:36:16
NUKLEARNA PRIJETNJA

Uskoro glasanje o sankcijama Iranu

SAD očekuje da će se glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o nametanju sankcija Iranu održati u roku od nekoliko tjedana

State Department UN Vijeće sigurnosti
State Department UN Vijeće sigurnosti (Wikipedia)

Sjedinjene Države i njihovi saveznici predstavili su nacrt rezolucije sankcija u Vijeću sigurnosti UN-a u utorak, s kojima se kažnjava teokratski režim u Teheranu zbog višegodišnjeg prkošenja pozivu UN-a da obustavi obogaćivanje urana.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je ranije u utorak da su Sjedinjene Države i ostale četiri stalne članice Vijeća sigurnosti - Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija - postigle konsenzus o prijedlogu rezolucije.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley rekao je da Sjedinjene Države žele glasovanje o rezoluciji "što je brže moguće, u samo nekoliko tjedana".

Crowley je upozorio da će najvjerojatnije biti promjena u rezoluciji, kako druge članice 15-članog Vijeća sigurnosti budu razmatrale njezin nacrt.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a postiglo je konsenzus o rezoluciji u noći nakon objave sporazuma Brazila, Turske i Irana o zamjeni većeg dijela iranskih zaliha obogaćenog urana za razmjernu količinu prerađenih gorivih šipki za medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu.

 

19.05.2010. 07:36:16
http://metro-portal.hr/uskoro-glasanje-o-sankcijama-iranu/40356/