Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2010. 16:20:00
JUBITO NA ISPITIVANJU

USKOK šuti o ulozi Kirina u slučaju Fimi medije

Ivica Kirin je bio na ispitivanju zbog Fimi medije, ali nije poznato je li osumnjičen i što je rekao istražiteljima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Iz USKOK-a su danas potvrdili da su ispitali bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina u vezi s poslovima MUP-a i Fimi medije, no nisu željeli niti potvrditi niti opovrgnuti tvrdnje medija da je Kirin ispitan kao osumnjičenik te da je istražiteljima rekao da je postupao po nalogu bivšega HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji se pozivao na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera.

Ni Kirinova odvjetnica Višnja Drenški-Lasan nije željela govoriti o pojedinostima jučerašnjeg ispitivanja u USKOK-u, a ni sam Kirin dosad se nije želio javno očitovati o cijelom slučaju.

Mediji, pak, nagađaju da je istražiteljima rekao kako je postupao po nalogu uhićenoga bivšeg HDZ-ova rizničara i bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića i sklopio poslove s tvrtkom Fimi medijom vrijedne više od 15 milijuna kuna. Kirin je navodno rekao da se Barišić pozivao na autoritet tadašnjeg premijera i prijatelja Ive Sanadera, a mediji nagađaju da je bivši ministar u USKOK-u nekoliko sati ispitivan kao osumnjičenik za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Pošto su mediji krajem siječnja otkrili aferu s Fimi medijom, premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor smijenila je Barišića s mjesta stranačkog rizničara, a nakon uhićenja i s dužnosti državnog tajnika Ministarstva financija i ravnatelja Carinske uprave.

Barišić će aktivirati zastupnički mandat?

Mediji nagađaju da bi Barišić mogao aktivirati svoj zastupnički mandat, koji je zamrznuo pa umjesto njega u Hrvatskome saboru sjedi zamjenica Đurđica Sumrak. Na taj bi način izašao iz zatvora, a državno odvjetništvo moralo bi od Sabora tražiti dopuštenje za nastavak istrage i njegovo pritvaranje. Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izjavio je za Hinu kako Barišić još nije donio odluku o mogućem aktiviranju zastupničkog mandata.

"Sutra istječe rok u kojemu Barišić može to učiniti. Još razmatramo što učiniti, no zasad je vjerojatnije da on to neće učiniti jer smatramo da je to bolje za njegov status u daljnjemu kaznenom postupku", rekao je Madunić.(hina/metro-portal)

06.10.2010. 16:20:00
http://metro-portal.hr/uskok-suti-o-ulozi-kirina-u-slucaju-fimi-medije/49322/